Ma este végre új bemutatót tart a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház: O. Horváth Sára Életigen című, színpadra íródott, ám valójában nem drámai helyzetekből építkező darabját Kiliti Krisztián állította színpadra. A forgatókönyvre emlékeztető, többsíkú és rengeteg témát érintő szöveg a teátrum Kamaratermében kel életre 19 órától.

A szerző egy trilógia második részeként írta a drámát, amelynek keretein belül új színpadi formával kísérletezett: a hiány érzetét és a halált körüljáró anyag szereplőit különböző terekben és élethelyzetekben ábrázolja, ám történeteik és gondolataik rezonálnak egymásra. „A valóságban is így van, hasonló dolgok történnek velünk, olykor egy életen belül is ismétlődnek különböző sémák. Azt érzem, hogy közösek a történeteink, csak nem tudunk róla. A valóság komplexitását próbáltam megmutatni” – nyilatkozta az Életigen című darabról O. Horváth Sára.

Az előadás rendezője, Kiliti Krisztián rendkívül izgalmasnak tartja a drámaírónő által használt szokatlan, epikus formát, ezért a Bocsárdi László idén végzős marosvásárhelyi rendező osztályának hallgatójaként vizsgaelőadása témájának választotta. A produkcióban lesz éneklés és tánc, közös jelenetek és hosszú monológok, erős érzelmek és interjúszerű tárgyilagosság, magány és egymásra hangoltság, illetve fontos szerepet kap a hit és a szakralitás is. A dráma központi alakja Meryl Streep amerikai színésznő, az ő személyisége és a hozzá való viszonyulások alkotják a darab jelentős részét, amelyet a nyolcvanas évek népszerű svéd zenekara, az Abba slágerdalai foglalnak keretbe.

A ma esti premieren színpadra lép Pál Ferenczi Gyöngyi, Gajzágó Zsuzsa, Korodi Janka, Pignitczky Gellért, Derzsi Dezső, Pálffy Tibor és Mátray László. A látványért Szőke Zsuzsi felel, a zenét Bocsárdi Magor, a koreográfiát Kányádi György jegyzi.

Jelenet az Életigen című előadásból (Fotó: A Tamási Áron Színház Facebook oldala)

Kiemelt kép: Jelenet az Életigen című előadásból (Fotó: A Tamási Áron Színház Facebook oldala)