A Pesti Magyar Színház, a Móra Kiadó és a nosalty.hu egy izgalmas nyomozós játékot szervez alsó tagozatos gyermekeknek, tanáraiknak és családjaiknak. A játék főszereplője az idén 75. születésnapját ünneplő Harisnyás Pippi, partnere pedig a szintén Astrid Lindgren által megálmodott mesterdetektív, Kalle Blomkvist lesz, aki az ígéretes nyomoknak személyesen jár utána, és a világ számos pontjáról videókban tudósít a nyomozás állásáról.

Az Andersen-díjas svéd szerző, Astrid Lindgren 1945-ben jelentette meg első Harisnyás Pippi-regényét, amelyet a későbbiekben további kettő követett. A trilógiát 76 nyelvre fordították le, a világon ő vált a szerző legkedveltebb hősévé, nevét generációk ismerik. Az október 1-jétől 22-ig tartó játék célja, hogy az abban részt vevő csapatok által beküldött nyomok alapján megtaláljuk a mára nagymamakorúvá vált Harisnyás Pippit. Történt ugyanis, hogy Harisnyás Pippi azon a napon, amikor betöltötte 18. életévét, egy éjjel fogta pöttyös lovát és a majmát Nilsson urat, a táskáját teletömte pénzzel meg néhány napra elegendő gyömbéres sütivel, majd eltűnt. Azóta látni vélték itt-ott, de ő nem adott hírt magáról. Legjobb barátai, Annika és Tomi sokat mesélnek unokáiknak gyerekkorukról, és persze a Pippivel átélt számtalan kalandról. Az unokák azonban meg vannak győződve arról, hogy ezek mind-mind kitalált történetek, mert ilyen különös kisgyerek, mint Pippi nem is létezett. Annika és Tomi ezért felbérelnek egy nyomozót, hogy keresse meg Pippit és hozza haza, mert a becsületük forog kockán az unokák előtt. Ehhez kérik minden kisgyermek segítségét, hogy adjanak tippet Kalle nyomozónak, merre induljon felkutatni Pippit. Hogy nézhet ki most, merre élhet, mivel foglalkozhat, vannak-e neki is unokái, van-e még lova, még mindig bőröndben tartja-e a pénzét, szokott-e gyömbéres kekszet sütni és így tovább és így tovább?

A sikeres nyomozás első lépése alaposan megismerni ezt a mindig vidám, erős, borotvaéles eszű és hatalmas szívű kislányt. Ehhez a szervezők közösen feldolgozandó letölthető anyagokat is biztosítanak, illetve alapul szolgálhatnak a Móra Kiadó Harisnyás Pippi-kötetei is. A nosalty.hu pedig közzéteszi a gyömbéres sütemény receptjét, hogy a családok együtt megsüthessék és jóízűen elfogyaszthassák nyomozás közben. A legjobb ötleteket a zsűri értékes könyvcsomagokkal, színházjegyekkel, ajándékcsomagokkal, és izgalmas „pippis” ajándékokkal jutalmazza.

A pályázat pontos feltételei itt olvashatók. Az online eredményhirdetésre november 2-án, hétfő délután kerül sor a Pesti Magyar Színház Facebook oldalán.

Jelenet a Harisnyás Pippi című előadásból (fotó: Juhász Éva / Pesti Magyar Színház)

Kiemelt kép: Jelenet a Harisnyás Pippi című előadásból (fotó: Pesti Magyar Színház)