Steve Berry, a történelmi vonatkozású thriller nagy mestere hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, amit mi sem bizonyít jobban annál, hogy idén nyáron immár a huszonkettedik regénye jelent meg magyarul. Az utolsó királyság a Cotton Malone-sorozat tizenhetedik kötete.  

II. Lajos bajor királyt 1886-ban elmozdítottak a trónról, majd három nappal később titokzatos módon vízbe fulladt. Az őrület határáig szertelen uralkodóról úgy tartja a fáma, hogy a halála előtti években egy új királyság után kutatott világszerte, egy Bajorországot helyettesítő független, különálló királyság után, ahová visszavonulhat, és ott vágyai szerint uralkodhat. Egy kérdés azonban nyitva maradt: vajon sikerrel járt-e? Itt lép a színre Cotton Malone, és protezsáltja, Luke Daniel, akinek hosszú hónapok után sikerült beépülnie egy renegát csoportba, amelynek feltett szándéka kivívni Bajorország Németországtól való függetlenségét. A bajor herceg, egy frusztrált másodszülött bizalmát is sikerült elnyernie, aki elhatározta, hogy kiiktatja a bátyját, a nagyherceget, és visszaállítja a Wittelsbach-monarchiát, csak most ő lesz a király. Minden egy 19. századi okiraton múlik, amely azt bizonyítja, hogy Lajos régóta pletyka tárgyát képező keresése sikerrel járt – törvényes jogosultsággal olyan területek iránt, amelyekre most Németország, Kína és az Egyesült Államok is igény tart, csak éppen gyökeresen eltérő okokból. A Lajos három mesebeli kastélyában – a Neuschwansteinben, a Linderhofban és a Herrenchiemsee-ben – elrejtett nyomok után kutató Malone és Daniels egész Bajorországon át versenyt futva küzd halálos ellenségeik egyre bővülő sorával, akiknek feltett szándéka, hogy megtalálják az utolsó királyságot.

Steve Berry amerikai író, professzor, egykori ügyvéd 1955-ben, Atlantában látta meg a napvilágot, és ott is nőtt fel. 1977-ben a Valdosta State Universityn diplomázott, majd 1980-ban megszerezte ügyvédi diplomáját a Mercer University’s Walter F. George Law School-ban. 1980-tól 2010-ig a Georga-i St. Marys-ben élt. Miközben ügyvédként dolgozott, 1990-ben elkezdett írni. 12 évbe került (öt különböző regényét 85 alkalommal utasították el), míg megjelent első könyve, A Borostyánszoba a Ballantine Books könyvkiadónál. Azóta több munkája is megjelent, melyek közül több is New York Times bestseller lett. Regényei 37 nyelven, ötven országban több mint tízmillió példányban keltek el. Feladta jogi pályáját, hogy az írásra fókuszálhasson, és feleségével együtt létrehozott egy alapítványt History Matters néven, amely az amerikai történelmi emlékek megőrzéséhez nyújt támogatást. A Cotton Malone főszereplésével futó sorozat első kötete (A templomosok öröksége) 2006-ban jelent meg, Az utolsó királyság ennek a szériának a 17. része. Ezekhez kapcsolódóan további öt novella, valamint kisregény is megjelent – ezek egyelőre csak angolul, e-book formájában érhetők el.

Steve Berry (Fotó: The Dallas Morning News)

Ahogyan már Berry egyéb regényeinél megszokhattuk, ismét egy letehetetlen, a műfaj minden elemét felvonultató és azokat remekül használó thrillert kapunk, hiteles háttértörténettel. A legújabb regény alapját II. Lajos „titkos hagyatéka”, egy okirat adja. A regényben közelebbről is megismerhetjük az ő személyiségét, ráadásul Berry az olyan tévhitekkel is leszámol, miszerint a nagyszabású építkezéseket, amellyel hatalmas kastélyokat húzatott fel, a bajorok pénzén végezte volna el. Miután saját magát vitte csődbe, elmebetegnek nyilvánították, ezután mondatták le, majd érte őt utol a végzet. A bajor király halálát a mai napig rejtély övezi: baleset vagy gyilkosság áldozata lett? Ennél azért jóval lényegesebbé válik az a kérdés, hogy mi lehet a címben is említett utolsó királyság, amelynek nyomába több állami titkosszolgálat is a nyomába ered. A nyomozás előrehaladtával sok érdekességet tudhatunk meg a Wittelsbachokról, valamint Hawaii történelméről, amely nekünk, átlagolvasóknak, minden bizonnyal rengeteg újdonságot is tartogat. Minden rejtély egy még nagyobbhoz vezet, különböző elméletek is napvilágot látnak, aminek köszönhetően Berry mindvégig leköti a figyelmünket.

Cotton Malone figuráját egész egyszerűen nem lehet megunni, ez pedig már önmagában egy írói bravúr, hogy tizenhetedik alkalommal is annyira el tudja varázsolni az olvasókat, mint a sorozat kezdetén. Igaz, Malone már kezd kiöregedni, érkezik a fiatalabb generációt, de a több évtizedes tapasztalattal ők sem tudják felvenni a versenyt, így az esetek felderítésében még mindig kedvenc kémünk veszi ki az oroszlánrészt. Persze, a maga nemében tökéletesnek is mondható, hiszen nem csak az elméje van topon, hanem fizikai ereje is: ha kell, ki veszi a részét bármilyen közelharcból, aminek köszönhetően akciójelenetekből továbbra sem szenvedünk hiányt. És ugyanígy nem maradhat ki a politikai szál sem a történetből, főleg, amikor több ország is belekeveredik a rejtély felgöngyölítésének folyamatába: Amerika, Kína és Németország is szépen képviselteti magát.

Összességben ismét egy remek, történelmi tényeken alapuló thrillert kapunk, amely nem csak az izgalmat tartja fenn mindvégig (az utolsó oldalakra is jut csavar), de el is gondolkodtatja, valamint bőséges ismerettel látja el az olvasóit.

Steve Berry: Az utolsó királyság (The Last Kingdom), GABO Kiadó, ford.: Komló Zoltán, 528 oldal

Steve Berry: Az utolsó királyság (Szerzőportré: The Dallas Morning News)