Szeptember 21-én nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Színházak Éjszakája, idén 34 budapesti teátrum kínál majd különleges és egyedi programokat az érdeklődőknek. Az idei mottó („Te mit viszel magaddal?”) elsősorban ezekre a megismételhetetlen élményekre utal, de a szervezők sejtetik vele azt is, hogy ebben az évben számos játékra hívják majd a nézőket, ezzel még közvetlenebbé téve a résztvevők és az alkotók kapcsolatát.

Máté Gábor, aki 2011-ben a Budapesti Színigazgatók Egyesületének ülésén vetette fel először a Színházak Éjszakájának ötletét, természetesnek tartja, hogy a Katona társulata is minden évben változatos műsorral készüljön. „Jól néznénk ki, ha nem lenne fontos, vagy nem vennénk részt benne évről évre, mintha meghívnánk valakit vendégségbe, de aztán valami szeszélyes okból elmennénk otthonról, bezárnánk az ajtót, és mire a vendégek megérkeznek, senkit sem találnának ott ahová meghívták őket… De a viccet félretéve, természetesen nagyon örülök neki, hogy a kezdeményezés minden évben egyre több látogatót vonz, és töretlen sikerrel fut. Ebből a Katona József Színház sem maradhat ki!” – mondta a Petőfi utcai teátrum igazgatója.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója (Fotó: Lékó Tamás)

Nem csak a nézők, hanem a programokat kínáló játszóhelyek száma is folyamatosan növekszik, idén például a Nemzeti Táncszínház is csatlakozott a kezdeményezéshez. „Szeretnénk, ha a Táncszínház egy találkozási pont lenne, ahol az emberek nemcsak a táncművészettel, hanem a tánc hétköznapiságával is megismerkedhetnek. Ezért örömmel csatlakoztunk a Színházak Éjszakájához, és a Szerelőcsarnoktól a Táncszínházig elnevezésű tudománytörténeti és színházművészeti séta keretében megmutatjuk az új épületünket.” – mondta Ertl Péter, a teátrum igazgatója, aki néhány mondatban arra is kitért, hogy mit vihetnek majd magukkal a résztvevők az ő programjaikról: „Csupa táncos kulisszatitkot! Ezért választottuk Lakatos János előadássorozatát, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a legnagyobb táncos legendákkal a 40-es 50-es évekből, lerántjuk a leplet Elvis Presley és Michael Jackson egyedi stílusáról, végül pedig fejest ugrunk a nyolcvanas évekbe, azaz a legjobb táncos filmek évtizedébe.”

Az évadnyitó színházi fesztivál megszokott programjai között évek óta nyílt próbák, kulisszajárások, színházi témájú városi séták, közönségtalálkozók, interaktív foglalkozások és afterpartyk is szerepelnek, nem lesz ez másképp az Ódry Színpad esetében sem, ahol ezek mellett igazán egyedi élményekben lehet részük a Vas utcába érkezőknek. „Olyan dolgokat is tudunk kínálni, amit más színházak nem. Mindig arra törekedtünk, hogy a standard programok mellett olyan különlegességeket is mutassunk, amik csak nálunk találhatóak meg. Ilyen például a „Felvételizz az SZFE-re”, ahol olyan tanáraink, mint Hegedűs D. Géza, Kiss Csaba vagy Forgács Péter előtt mérhetik meg tehetségüket a jelentkezők teljesen valós szituációban. Idén igazi csemegének ígérkezik a végzős színész osztály premierje, amit kifejezetten erre a napra időzítettünk. Kovács D. Dániel rendezésében a Jean Paul Marat üldöztetése és halála című darabot 22.30-tól játsszuk majd. De sok mással is készülünk, várunk mindenkit szeretettel!” – mondta Spilák Klára az SZFE művészeti menedzsere.

Mácsai Pál az Azt meséld el, Pista! című monodrámájában (fotó: Örkény Színház)

Az Örkény Színház kezdetek óta aktív résztvevője a Színházak Éjszakájának, Mácsai Pál nagyon fontosnak tartja, hogy minden évben kivegyék részüket a különleges eseményből. „Színházi alakok vagyunk, akik örülnek, ha fontosak. Én azt is szeretem, hogy noha a Színházak Éjszakája mindig plusz feladat az évadkezdés sűrűjében, amikor mi az Örkény Kerttel amúgy is elhasználjuk a próbák mellett nem létező szabad időnket, nincs panasz, vagy kibújás: mindenki szívesen csinálja. Mert végül is játék, kicsit verseny is: ki tud szellemesebb, eredetibb programmal előállni. Az ilyen feladat azokat az izmokat mozgatja, amiket hajlamosak vagyunk nem használni.” – mondta a teátrum igazgatója.

„Most vagyunk tizenöt évesek. A színháznyitón arról beszéltem, hogy olyan színházat szeretnénk csinálni, amit nem felejtenek el másnapra. Ez a közhely igaz erre az estére is. A nézőben nem egy előadás egésze marad meg, hanem pillanatok, képek, hangok, leginkább egy közérzet. Ezt vigyék magukkal, hogy megérte, hogy jó volt itt.”  – folytatta. Kitért arra is, hogy a sok pozitív élmény mellett a szervezőknek is vannak nehéz pillanatai, például akkor, amikor nem tudnak programjaikra mindenkit beengedni, hiszen a férőhelyek limitáltak. „Itt a szigorú színház, aki megtelt, az ajtóban sajnálkozó Cerberusok. Tudatom, hogy ezt nem csináljuk szívesen, ez nekünk is rossz.” – mondta.

Az idei Színházak Éjszakájára a jegyértékesítés már megkezdődött, szeptember 1-ig kizárólag online, 20%-os kedvezménnyel válthatók meg a karszalagok, szeptember 2-től pedig a résztvevő intézmények jegypénztáraiban is lesz erre lehetőség teljes áron.

Kiemelt kép: Máté Gábor a 2018-as Színházak Éjszakáján (Fotó: Várady Nikolett)