Szeptember 16. és 20. között rendezik meg a XVI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót. A táncünnep – amelynek a Pécsi Nemzeti Színház ad otthont – idén is számos műfajból kínál válogatást: öt nap alatt nyolc professzionális társulattal találkozhat a közönség.

Szeptember 16-án a hazai táncszcéna két kivételes, nemzetközileg is elismert alkotójának koreográfiáival indul a rendezvénysorozat. A Pécsi Nemzeti Színház kamaraszínházában újra egy este látható Bozsik Yvette (Bohóc kerestetik) és Frenák Pál társulata (Twins). Előbbi a Nemzeti Táncszínház felkérésére, a világhírű román-francia író, Matei Visniec groteszk drámája nyomán készült, utóbbi pedig a tánc nyelvén mesél az ikerlét mélyebb rétegeiről. Szombaton, a Nagyszínházban mutatják be a Pécsi Balett Zorba című táncjátékát, amellyel a társulat az elmúlt két évtizedben létrejött karakteres arculatát, a modern megjelenítésű közönségbarát előadások tematikáját folytatja. Az előadás különlegessége, hogy a koreográfia a modern tánc és a néptánc ritkán használt fúziója.

Vasárnap a néptáncé lesz a főszerep: a kamaraszínházban a Kárment adja elő a Varidance Társulat. Vári Bertalan táncművészei a Karavan Família élő muzsikájára járják vérpezsdítő, virtuóz cigánytáncaikat, egy humorral átszőtt felejthetetlen estét ígérve. A nagyszínházban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Toborzó című produkcióját láthatják az érdeklődők. Hétfőn a Budapest Táncszínház hozza el legújabb, Lisztmánia című, humoros táncelőadását, a tánctalálkozót kedden a Győri Balett és a Szegedi Kortárs Balett közös estje zárja. A győriek Lukács András The Waves című koreográfiájával érkeznek, a szegediek pedig Juronics Tamás Vadak című darabját mutatják be.

Kiemelt kép: XVI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó (Fotó: Pécsi Balett)