Július 31. és augusztus 6. között idén hatodik alkalommal szervezik meg a Gyulai Várszínházban az Erdélyi Hét színházi fesztivált, amelynek keretében minden nap más-más színház előadását nézhetik meg a nézők.

Az erdélyi magyar színjátszás rendkívül gazdag és rendkívül sokszínű, ennek megmutatására törekszenek a szervezők a színházak legjobb előadásai közül válogató, egyhetes programsorozattal. A gyergyói Figura Stúdió Egressy Zoltán Portugál című sikerdarabjának kocsmaszínházi változatával érkezik Gyulára, Tóth Árpád rendezésében. A marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lélekfitnesz című produkciója Lackfi János kortárs író, költő műveiből összeállított, dalban és prózában megszólaló színházi előadás – zenés est, melyben Sebestyén Aba, Cári Tibor, Szabó J. Attila játékosan, a költészet és a zene segítségével kérdeznek rá életünk értelmére. A Csíki Játékszín Klamm háborúja című kamaradarabja az alárendeltség és az elnyomás rendszerében az erőszak okait kutatja. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a Tamási Áron regényből készített Ábel. Rengeteg című friss adaptációját hozza el: Győzhet-e a fény a sötétség felett? Hogyan tudunk otthon lenni ebben a világban? – ezekre a kérdésekre keresi a választ az 1920-ban a Hargitán játszódó történet, Tóth Tünde rendezésében, Cári Tibor zenéjével.

Az Aradi Kamaraszínház két nagy sikerű előadásával is szerepel majd, a Szegedi Pinceszínházzal közösen létrehozott Amadeusszal – amely a legjobb rendezés (Tapasztó Ernő) és a legjobb női alakítás (Sebők Maja) díját nyerte el az idei ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon, Nagybányán – és a 497 című táncszínházi, „performance” jellegű előadással, amely táncdramatikus eszközökkel mutatja be négy romániai fiatal kálváriáját. Ez a Békéscsabai Tabán Táncegyüttessel közösen létrehozott előadás a legjobb koreográfia (Farkas Tamás) és a legjobb zene (Gera Gábor) díját nyerte el 28. ATELIER fesztiválon. A nagyváradi Szigligeti Színház Csinibaba című zenés előadását igazán autentikus környezetben, a Tószínpadon láthatják majd az érdeklődők, Novák Eszter rendezésében. A Csiky Gergely Állami Magyar Színház Visky András művéből készített, Visky Andrej által rendezett Caravaggio című előadása pedig a Várszínpadon lesz látható.

Kiemelt kép: Jelenetkép a 497 című előadásból (Fotó: Aradi Kamaraszínház)