Március 23. és 26. között, immár kilencedik alkalommal rendezik meg a MOST FESZT-et Tatabányán, ahol mintegy nyolc produkciót láthat a közönség.

A Jászai Mari Színház 2015-ben hívta életre a MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivált (MOST FESZT), hogy egy speciális seregszemle keretén belül biztosítson bemutatkozási lehetőséget a vidéki, a független és a határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásainak. Ezek az előadások sem témaválasztásukat, sem a megvalósítás formanyelvét, helyszínét tekintve nem illeszkednek a fősodorba, az általuk képviselt művészi érték azonban éppen a kevés néző befogadására alkalmas intim közeg, a monodrámát egyedül játszó színész jelenléte vagy a kísérletezőbb jellegű alkotói megoldások okán a színházi szcéna pótolhatatlan része.

Az elmúlt évek válságos körülményei, a járvány okozta nehézségek után a jelenlegi gazdasági helyzet kedvezőtlen feltételei között sem vezetett bennünket más cél, mint hogy a MOST FESZT-et életben tartsuk. Hiszek abban, hogy a monodráma és a stúdiószínház két olyan forma, mely értékeivel rengeteg örömöt jelent játszónak és nézőnek egyaránt, ráadásul ez a fesztivál olyan színt képvisel a Jászai művészi palettáján, melyet legnagyobb sikereink között tartok számon. Reményeim szerint ebben az évben is sikerült olyan programot összeállítani, mely függetlenül attól, hogy elgondolkodtat, mélyen megérint vagy szórakoztat, mindenképpen magában rejti a katarzis lehetőségét” – mondta el Crespo Rodrigo, a tatabányai Jászai Mari Színház igazgatója.

Részlet a Darázs című előadásból (fotó: Gordon Eszter)

Az idei fesztiválon 4 monodráma és 4 stúdiószínházi előadást láthatnak az érdeklődők a teátrum Kamaraszínházában és nagyszínpadára épített nézőterén. A stúdiószínházi előadások között a VISSZHANG (Tandem Színház), a Darázs (Delta Produkció), a Körtükör (KVTársulat) és a Mit csináljak, hogy jobban érezd magad (TÁP Színház) című produkciók, a monodrámák között a Shirley Valentine (Jászai Mari Színház, Garázs Színház), a Nagymamával álmodtam (Staféta, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Színműhely Alapítvány), a POKOL (Orlai Produkció, Katona József Színház) és a Szindróma című előadásokat láthatják a nézők. A MOST FESZT 2023 során a meghívott versenyelőadások zsűri előtt mérethetik meg magukat. A háromtagú grénumban Göttinger Pál, rendező, Turbuly Lilla, kritikus és Gáspár Anna, a Manna Produkció vezetője foglalnak helyet. A közönségzsűri tagjait – szintén a korábbi évek hagyományát folytatva – a szervezők a fesztivál 8 előadásos bérletét megvásárló nézők közül sorsolják ki.

Az idei fesztivál speciális adottsága, hogy párhuzamosan zajlik a tavasszal megrendezésre kerülő 10. Színházi Olimpiával, amelynek két tatabányai előadását, a Kassai Állami Színház Liliom és a Szlovén Nemzeti Színház, Maribor Immaculata című produkcióját a MOST FESZT 2023-hoz kapcsolódva mutatják be április 3-án és 6-án. A korábbi évek hagyományait folytatva a fesztivál az ITT ÉS MOST KÓSTOLÓ elnevezésű gasztronómia programmal is kiegészül, az előadások után pedig az ITT ÉS MOST KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ keretében beszélgethetnek az érdeklődők az előadásokat létrehozó színészekkel, rendezőkkel. Az ITT ÉS MOST KONCERT március 25-én kerül megrendezésre, az ÖNésÖN zenekar Tegnapról mára című albumának lemezbemutató koncertje lesz hallható a fesztiválon.

Kiemelt kép: A MOST FESZT 2023-on bemutatkozó előadások (Fotómontázs: MOST FESZT)