A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet nem csak a kőszínházak idei évadát rövidítette le, nagyban befolyásolja a szabadtéri játszóhelyek játék-lehetőségét is. Nincs ez másképp a Városmajori Szabadtéri Színház esetében sem, amelynek frissen kinevezett igazgatója, Benkő Nóra ettől függetlenül úgy döntött, hogy a hagyományosan a nyár elejére meghirdetett Színházi Szemlét mindenképp megrendezi csapatával, új időpontban.

„Az évad tervezésénél fontos szempont volt, hogy a Színházi Szemle előadásait mindenképpen meg tudjuk tartani, hiszen ez egy olyan jól bevált programsorozat, amely már hagyománnyá vált  a Városmajori Szabadtéri Színpadon, határon túli és vidéki színházak mutatkoznak be a legjobb előadásaikkal a fővárosi közönségnek.” – nyilatkozta nekünk Benkő Nóra. „A zsűri még alakul, annyit elárulhatok, hogy Ráczkevei Anna biztosan benne lesz. Egyébként július közepén nyitjuk meg kapuinkat a nézők előtt, szerettünk volna a lehető leghamarabb elindulni az idei évaddal, mert úgy gondoltuk, hogy egy ilyen helyzet után a feloldáshoz az embereknek szüksége van a kultúrára, a művészetre.”

A program idén is rendkívül változatos, hat város nyolc előadása érkezik a fővárosba, melyek között lesz krimi, dráma, bohózat, szerelmi história, vígjáték és természetesen nem maradnak ki a halhatatlan klasszikusok sem. Az augusztus 24. és szeptember 11. között megrendezésre kerülő Szemlére a miskolci, győri és tatabányai, valamint a határon túli magyar teátrumok képviseletében a szabadkai, temesvári és nagyváradi színházak előadásai kaptak meghívást.

Benkó Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színház igazgatója (Fotó: Zsigmond László)

A Városmajori Színházi Szemle részletes programja:

Augusztus 24. A kutya különös esete az éjszakában (rendező: Guelmino Sándor) / Jászai Mari Színház, Tatabánya

Augusztus 26. A velencei kalmár (rendező: Mohácsi János) / Miskolci Nemzeti Színház

Augusztus 28. Váratlan vendég (rendező: Forgács Péter) / Győri Nemzeti Színház

Szeptember 3. IV. Henrik (rendező: Victor Ioan Frunză) /Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár

Szeptember 4. Hattyúk tava újratöltve (rendező: Kokan Mladenović) / Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár

Szeptember 7. Lila ákác (rendező: Sebestyén Aba) / Szabadkai Népszínház Magyar Társulat

Szeptember 9. Naftalin (rendező: Novák Eszter) / Szigligeti Színház, Nagyvárad

Szeptember 11. A mizantróp (rendező: Novák Eszter) / Szigligeti Színház, Nagyvárad

Kiemelt kép: Jelent a Győri Nemzeti Színház Váratlan vendég című előadásából (Fotó: Gádoros Márk)