Megtartották a Frankenstein című előadás olvasópróbáját a Móricz Zsigmond Színházban. A Mary Shelley regényéből Nick Dear által készített színpadi adaptáció magyarországi bemutatóját tavaly tavasszal a Budapest Bábszínházban tartották (a világon először debütált a darab bábelőadásként), a nyíregyházi produkciót, amely hagyományos prózai előadásként lesz látható, Balázs Zoltán állítja színpadra.

Frankenstein – a „modern Prométheusz” – története a magány és a kirekesztettség apokaliptikus megfogalmazása, a modern ember félelmeit kíméletlen őszinteséggel feltáró teremtés-mítosz. Az 1818-ban megalkotott kultikus műben egy „istentelen” tudósdiák, Viktor Frankenstein életre kelti az „eredendő bűn” nélküli lényt, a Kreatúrát. Viktor számára az „emberi törmelékekből” megalkotott Teremtmény látása iszonyatos, ezért eltaszítja magától. Az emberfelettien erős Lény fázik és fél, nem érti az őt körülvevő világot. Először egy idegen család életének lesz néma szemtanúja, de miután felfedi magát előttük, menekülésre, majd gyilkosságra kényszerül. Sikerül teremtője nyomára bukkannia, szenvedéseiért tőle vár kárpótlást. Frankenstein megígéri, hogy egy női lényt alkot számára, aki majd feloldja magányát, de később megmásítja ígéretét. A Kreatúra bosszút fogad: megkezdődik a démoni hajsza teremtő és teremtett között…

Az eredeti Frankenstein-mű több száz irodalmi, filmes és színházi adaptációt megélt már. A hamarosan bemutatásra kerülő, különleges vizuális és akusztikus megoldásokat is ötvöző előadás Balázs Zoltán rendezésében a megbocsátás és a józan ész érvényesítésének lehetőségeit kutatja egy degeneratív világ és egy tébolyult evolúciós kísérlet koordinátái közepette. A történet szereplőit Fridrik Noémi, Gulácsi Tamás, Gulyás Attila, Horváth László Attila, Horváth Réka, Rák Zoltán, Széles Zita és Ténai Petra kelti életre. A díszletet Szendrényi Éva, a jelmezeket Németh Anikó tervezi, a március 11-én debütáló előadás dramaturgja pedig Sediánszky Nóra.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Frankenstein olvasópróbájáról (Fotó: Móricz Zsigmond Színház)