Bár folyamatosan bővülő kínálatban, az már biztos, hogy idén is különböző műfajú, izgalmas és minőségi színházi élményt adó előadásokkal várja közönségét a Városmajori Szabadtéri Színpad.

A Városmajori Szabadtéri Színpad működésének alappilléreit a színházi előadások jelentik, idén is igazán színes repertoárral készülnek a szervezők. Az évad június 1-jén Pokorny Lia és Ötvös András színészpárosának humorral átszőtt, párkapcsolati problémákat boncolgató előadásával, a Válótársassal indul. A városmajori színház régi, kedves partnere: az Orlai Produkciós Iroda három produkciója is érkezik a budai játszóhelyre a nyár folyamán. A Mácsai Pál rendezte, egy férfi és egy nő négy évtizeden át tartó szerelmes levelezését megjelenítő Love Letters Hernádi Judittal és Gálffi Lászlóval igazi közönségkedvenc, a darab a világ számos színházában aratott már hatalmas sikert. A Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? Laurent Baffie francia szerző falrengető vígjátéka, amely annyira frenetikus és általános érvényű, hogy filmváltozat is készült belőle. A Mezítláb a parkban című Neil Simon-darab is széles körben ismert történet, a László Lili, Rohonyi Barnabás, Kerekes Éva és Epres Attila főszereplésével készült előadást augusztus közepén láthatják a nézők. Az évad kiemelt eseménye a színház saját premierelőadása, a Városmajori Szabadtéri Színpad és az Orlai Produkciós Iroda közös produkciója, a Még egy kört mindenkinek lesz, amelynek bemutatójára július 21-én kerül sor. A Thomas Vinterberg és Tobias Lindholms jegyezte, azonos című, rengeteg díjat bezsebelt, Mads Mikkelsen főszereplésével készült film színpadi adaptációja nagyformátumú színművészek (Thuróczy Szabolcs, Epres Attila, Schruff Milán, Debreczeni Csaba) közreműködésével kerül színpadra.

Franciaországból érkezik az évad exkluzív produkciója, az OMMA: a magyar származású, világhírű koreográfus, a párizsi Atelier 3+1 megalapítója, Nagy József (Josef Nadj) nyolc táncos alkotta csapatot állított össze, a táncosok Maliból, Szenegálból, Elefántcsontpartról, Burkina Fasóból és a két Kongóból származnak, és olyan váltakozó szólókat, kettősöket, csoportmozgás-szólamokat adnak elő, melyekből árad az erő, árad az élet. Új, magyar klezmer musicalt is megtekinthetnek a műfaj és a történet iránt érdeklődők, hiszen érkezik a Kerényi Miklós Gábor rendezte Lévi Story! – A Farmerkirály, a főbb szerepekben Szulák Andreával, Kerényi Miklós Mátéval és Szabó P. Szilveszterrel.

Jelenetkép a Lévi Story című musicalból (Fotó: Kovács Milán)

Visszatér a Városmajorba az idei évadban a Dumaszínház: Hadházi László A miheztartás vége és Kovács András Péter NAHÁT! című önálló estje, valamint Bödőcs Tibor új, Barbárglamour című stand-upjai remek szórakozást ígérnek a humort kedvelő nézőknek. A Dumaszínház-estek mellett szintén a humor jegyében üdvözli majd a színházba látogatókat a L’art pour l’art Légitársaság legelső járatának legénysége: Dolák-Saly Róbert, Pethő Zsolt, Szászi Móni és a Jászai Mari-díjas stewardess: Stefanovics Angéla.

A koncertek iránt érdeklődők sem maradnak program nélkül: a hatvanhat éves Benkó Dixieland Band, „Route 66” koncertjének sztárvendége Bényei Tamás dzsesszzenész, a Hot Jazz Band vezetője. Horgas Eszter is jubilál, kereken 30 éve van már a pályán; az évfordulót egy izgalmas és varázslatos gálakoncerttel ünnepli zenekarával, a ClassJazz Banddel, vendége Falusi Mariann lesz. A gyerekeket és a családokat a Kaláka és az Alma együttes is várja, valamint idén is visszatér a Városmajorba Halász Judit.

Mára hagyománnyá vált, hogy a Margó Fesztiválnak is a Városmajor ad otthont, idén azonban az eseményt május 11. és 13. között rendezik meg (a korábbi júniusival ellentétben), immár a színház margitszigeti helyszínén, a Kristály Színtérben. 2022-ben 10. jubileumát ünnepli a Városmajori Szabadtéri Szemle, amely új névvel és koncepcióval folytatódik ebben az évben: a SZEMLE+ nevet viselő rendezvénysorozat kibővített műsora egy részének (monodrámák) szintén a Kristály Színtér ad majd helyet.

Az előadásokról bővebb információ, valamint a részletes, egyre bővülő program a Városmajori Szabadtéri Színpad oldalán olvasható. 

Kiemelt kép: A Városmajori Szabadtéri Színpad (Fotó: Zsigmond László)