Július 1-jén és 2-án láthatja a közönség a Szegedi Szabadtérin a Szabadság, szerelem! – Petőfi a vitéz című tánc-szín-játék ősbemutatóját. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes nyilvánosan tartotta meg első szegedi próbáját, Zs. Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán csütörtök délután látogattak a napfény városába.

A REÖK előtt összegyűlt érdeklődők a Szeged Táncegyüttes és a Tiszavirág Néptáncegyüttes 60 gyermektáncosának közreműködésével láthattak ízelítőt a készülő produkcióból, amely a Dóm téri előadássorozat nyitóprodukciójaként kerül színpadra az idei Szegedi Szabadtéri Játékokon. Az előadást a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, Zsuráfszky Zoltán rendezi. A Zs. Vincze Zsuzsával közösen kidolgozott koncepció alapján valódi összművészeti kavalkádban elevenedik majd meg legnagyobb nemzeti költőnk élete és életműve. A szorgalmas diákévek, a vándorszínész Petőfi, a szerelmes férfi, majd a harcos forradalmár életének érdekfeszítő eseményei közben azok a helyzetdalok, vígeposzok, elbeszélő költemények, szívbemarkoló versek, népdalokká folklorizálódott művek is elhangzanak az előadás során, amelyeket minden anyanyelvét és saját kultúráját szerető embernek újra és újra meg kell hallgatnia, hogy rácsodálkozhasson azok nagyszerűségére. A magyar néptánc és a magyar népzene, hagyományos örökségünk tisztasága és természetessége méltó környezetet teremt ezeknek a költeményeknek, amely így együtt, izgalmas, érdekes produkciót ígér.

A nagyszabású ősbemutatóra a Szeged Táncegyüttes és a Tiszavirág Néptáncegyüttes közreműködésével készülnek a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei. Az alkotók éppen azért látogattak Szegedre, hogy egy próba keretében megismerkedjenek azokkal a szegedi és deszki fiatalokkal, akik gyermekszereplőként részt vesznek majd az előadás színrevitelében. A Szeged Táncegyüttes próbatermében megtartott találkozót követően díszes népviseletben érkeztek a Magyar Ede térre a fiatal táncosok, ahol Zsuráfszky Zoltán rendező mellett Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója köszöntötte őket.

Kiemelt kép: Zsuráfszky Zoltán (Fotó: Magyar Nemzeti Táncegyüttes)