A kényszeres bezártság után újból előadásokkal és nyílt tréningekkel készül a TIM Stúdió az elkövetkezendő hónapokban.

A TIM Stúdió néhány fő részvételével indult útjára Budapesten 5 évvel ezelőtt, ma azonban már több csoportban, külső szereplők bevonásával dolgoznak. Nemcsak a résztvevők, a tanárok száma is megnövekedett: a pandémia előtt főként vendégelőadók jártak a stúdióban, az órák nagy részét Tőzsér István Martin, a stúdió vezetője tartotta. Mára azonban rengeteg szakember jelent meg állandó tanárként: Mészáros Blanka színésznő színészmesterség órákat tart, Lukács Levente táncot és mozgást tanít, illetve egy, a Nemzeti Tehetség Programban megvalósuló projektnek köszönhetően Lászlóffy Julianna pszichológus is segít az önismeret és a fejlődés elmélyítésében. A félév tréningsorozata, a KomfortZóna négy alkalma az önismeretre, a határátlépésre épített. A résztvevők a csehovi gesztust is megismerhették, illetve annak alkalmazására is sor került. A Nemzeti Tehetség Program támogatásával nyitott, ingyenes tréningek is meghirdetésre kerültek, így volt vendégük például Kelemen Márta logopédus, aki beszédtréninget tartott a résztvevőknek. A félév következő előadásában Darida Veronika esztéta fog a színházról beszélni, de mozgásos alkalomra is sor fog kerülni.

Pillanatkép a TIM Stúdió tréningjéről (Fotó: TIM Stúdió)

Ahogy Tőzsér István Martin összefoglalja: a fejlődést a biztos alapok megszerzése után éppen ez a diverzitás segíti, mert így a stúdió tagjai nemcsak különböző, saját szakmájukban elismert szakemberektől tanulhatnak, de eltérő tanári stílusokkal és alkotói felfogásokkal is megismerkedhetnek. A programokból jól látható, hogy a stúdiónál a színház mellett nagy szerepet kap a pszichológia is. A kezdő csoportokban egyszerre történik személyiségfejlesztés, emellett a résztvevők színházpedagógiai tréningeket is kapnak. A haladó csoportban a diverzebb tréningek mellett az alkotói folyamat kap nagyobb szerepet.

A tréningek mellett új bemutatóval is készülnek: június 16-án debütál Büchner Leonce és Lénája, amelyen Vadász Kriszta meghívott rendező dolgozik a csapattal. Az előadás a helyszínként szolgáló Barabás Villa támogatásával valósul meg. A félév fő előadása mellett Andella Mirtill filmrendező is bemutat egy kisebb darabot a stúdió tagjaival.

A stúdióról, a tréningekről, valamint az előadásokról további információ a TIM Stúdió honlapján található.

Kiemelt kép: Pillanatkép a TIM Stúdió tréningjéről (Fotó: TIM Stúdió)