Nagy Imre újratemetésének évfordulóján, június 16-án mutatja be az Örkény Színház az évad utolsó nagyszínpadi produkcióját: A nemzet özvegye című történelmi tényeken alapuló fikciós művet Kelemen Kristóf írta és rendezi. Május 24-én, 19 órakor nyílt próba keretében az érdeklődők betekintést nyerhetnek a készülő produkcióba.

1989-ben, több mint 30 év elhallgatás után sírok és történetek tárultak fel a nyilvánosság tekintete előtt. Az özvegyek és gyermekeik napokig tartó rituálé során nézték végig a 301-es parcellában, ahogy férjeik és szerelmeik maradványait, csontjait és elfoszlott ruhadarabjait szakszerű orvosszakértői vizsgálat során kiemelték a föld mélyéről, azokból a jeltelen sírokból, amelyeknek pontos helye évtizedekig titkos volt. Ez a rendszerváltást közvetlenül megelőző történelmi helyzet adta az inspirációt A nemzet özvegye című ősbemutatóhoz, amely fikciós keretben mutatja be két nő történetét. Ugyanannak a férfinak két özvegye áll a sír mellett, és kényszerül szembesülni a saját múltjával.

Az előadásban Biró Kriszta, Borsi-Balogh Máté, Csákányi Eszter, Für Anikó, Józsa Bettina, Kerekes Éva és Nagy Zsolt, valamint vendégművészként Voith Ági lép majd színpadra. A darabot júniusban két alkalommal, 16-án és 17-én tekinthetik meg az érdeklődők. 

Kiemelt kép: Kelemen Kristóf A nemzet özvegye olvasópróbáján (Fotó: Horváth Judit)