A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által fenntartott Kertész Imre Intézet Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt pályázatot hirdet zenészek számára. Ennek célja a Kossuth-díjas költő életművének, szellemi örökségének ápolása, illetve kortárs megfogalmazásban való bemutatása és ezáltali népszerűsítése.

„Programsorozatunkkal nemcsak emlékezünk Pilinszky János irodalmi munkásságára, hanem pályázatainkkal új alkotások létrehozását is inspirálni szeretnénk. Arra biztatjuk a zeneszerzőket, hogy olvassanak Pilinszky-verseket, ismerjék meg minél mélyebben a műveit és merítsenek ihletet belőlük, hogy aztán versmegzenésítéseik révén tovább élhessen, illetve új megközelítést kaphasson a Pilinszky-életmű”– mondta el Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója.

A szervezők a zenei pályázatra kifejezetten olyan, a felhívásra készült, új alkotásokat várnak, amelyek egy Pilinszky-idézetet, vagy teljes verset felhasználva születnek meg. Pályázni lehet új, korábban még nem bemutatott megzenésített versekkel, zeneművekkel, amelyekben valamilyen formában (felolvasva, énekelve) hallható Pilinszky János-vers, vagy annak legalább egy négysoros részlete. A beérkezett pályaműveket a Kertész Imre Intézet által felkért, szakértő zsűri értékeli. Az első három helyezett pénzdíjat, könyvcsomagot és egy, a pályaműhöz kapcsolódó videóklip-forgatást nyer, amelyet a Kertész Imre Intézetben készíthet el. A legjobb pályaműveket a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 címmel zenei kiadvány formájában megjelenteti.

A pályázat beadási határideje: 2021. augusztus 31.

Bővebb információ és a pályázati kiírás itt olvasható.

Kiemelt kép: Pilinszky János (fotó forrása: Kertész Imre Intézet)