Az államalapítás és Szent István király ünnepe alkalmából vasárnap nyílt napot rendeznek a családok számára az Országos Széchenyi Könyvtárban, amelynek keretében az érdeklődők megtekinthetnek egy rövid divattörténeti áttekintést, illetve egy Madách-tárlatot is.

A mai modellfotókhoz kísértetiesen hasonlatos felvételeken látható a hanyag, cigarettázó, de határozott tekintetű Babits Mihályné Tanner Ilona írónő, írói álnevén Török Sophie, illetve Makay Margit színésznő, akiről a gazdagság és fiatalság könnyed és gondtalan bája sugárzik, amint teniszruhában pózol, vagy éppen egy újságírónak mutatja be cipő- és táskagyűjteményét. A nemzeti könyvtár másik rendhagyó kiállítása a 140 év – álom a színpadon címet kapta, amelyen az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtára színháztörténeti gyűjteményéből mutatnak be néhány különösen érdekes dokumentumot Madách Imre születésének 200., illetve Az ember tragédiája színházi ősbemutatójának 140. évfordulója kapcsán.

Az érdeklődők a két kiállítás mellett bejárhatják az évszázadok értékeit rejtő raktárakat, valamint megismerkedhetnek a könyvtár épületének históriájával, feltárva azon részeket is, amelyek a modern kulisszák mögött még őrzik az egykori királyi palota emlékét.

Kiemelt kép: Az Országos Széchényi Könyvtár felújított déli olvasóterme (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)