Patricia Highsmith mestere a nyomasztó hangulatok megfestésének, nála minden idill mögött ott lappang a gonosz. Jövőre lesz születésének századik évfordulója, írói karrierje pedig éppen hetven évven ezelőtt indult, amikor 1950-ben megjelent az első regénye, a Két idegen a vonaton. Egy évvel később filmre vitte Alfred Hitchcock Idegenek a vonaton címmel, amely meghozta Highsmith számára a hírnevet.

A történet szerint Guy és Charles két ismeretlen, akiknek véletlenszerű és rövid a találkozása egy kíméletlenül hosszú út kezdete. Hamar a legmélyebb lelki alagútba jutnak, amikor rájönnek, hogy mindkettőjüknek van egy olyan családtagja, akit kiiktatnának a saját életükből. A gyilkosságok kulcsa pedig az áldozatok megcserélésében lesz: Charles megöli Guy feleségét, Guy pedig végez az ő apjával. Az igazi baj ott kezdődik, amikor egyikük kihátrál, de egy gyilkosság már megtörtént.

Highsmith regényéből Craig Warner írt színdarabot, amelynek 2013-ban volt a premierje a londoni West Enden. A magyarországi bemutató a Rózsavölgyi Szalon, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szentendrei Teátrum együttműködésében jön létre. Az előadást Szarka János rendezi, míg a főbb szerepekben Józan Lászlót, Porogi Ádámot, Takács Katit, Szina Kingát, Őze Áront és Ozsgyáni Mihályt láthatjuk majd.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Idegenek a vonaton online olvasópróbájából