Meghosszabbított nyitvatartással és különleges programokkal várja minden péntek este látogatóit a Magyar Nemzeti Múzeum.

Július 22-én a Vándorszínésznőktől a filmcsillagokig a ’30-as években készült hangosfilmek sztárjainak, a színésznőknek állít emléket, többek között olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy ki volt Molnár Ferenc legnagyobb szerelme, milyen történetet mesél egy színésznő sírköve vagy melyik híres magyar színésznő küldött haza a II. világháború után egy kalapot maga helyett. Az élőszereplős tárlatvezetés során a magyar filmgyártás kezdeteinek titkaiba, valamint a híres magyar filmszínésznők életének rejtélyeibe avatják be az érdeklődőket. 29-én (majd augusztus 19-én is) Pallos Lajos tart kurátori tárlatvezetést Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig címmel, amely során megtudhatjuk, milyen utat tesz meg egy tárgy a szürke hétköznapokból a múzeumig. Ugyanezen a napon A Múzeumkert titkai című programon és a Mesélő falak épülettörténeti sétán is részt vehetünk.

Augusztus első péntekén a 100/100 – 100 év 100 percben című tárlatvezetésen időben és térben kalandozva ismerkedhetünk meg az épület történetével, a hozzá kötődő jelesebb személyiségekkel és a magyar történelemben betöltött szerepükkel. 12-én a Boszorkányok és kirakatpereken kiderül, hogy egy vallásháború sújtotta, babonás világban hol húzódott a határ hiszékenység és hatalomvágy között. A 19-én tartandó A honfoglalástól a középkor végéig a 9–10. századot bemutató állandó kiállításrészen kalauzolja végig a látogatókat, ahol az államalapítástól az ország három részre szakadásáig ismerhetjük meg országunk történetét. 26-án A leghosszabb század nagyjai kerülnek górcső alá, a reformkortól az I. világháború kitöréséig, ezt követően pedig előre ugrunk az időben: a Magyarország története a 20. században tematikus tárlatvezetés során a trianoni békeszerződéstől az ország II. világháborús szerepvállalásán és az 1956-os forradalmon keresztül egészen a kommunizmus bukásáig mutatják be hazánk történelmét.

A részletes program a Magyar Nemzeti Múzeum oldalán olvasható.

Kiemelt kép: Péntek este a Múzeumban (Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)