November 20-án újból látható lesz Kabdedon Dominik és Oláh-Bebesi Borbála ProTest – Út a forradalomhoz című előadása. Az augusztusban bemutatott színházi társasjátéknak az ősz utolsó havában az Örkény Színház Stúdiója ad otthon.

A ProTest színházi társasjáték története egy diktatórikus országban játszódik, amelyben egy erőszakmentes mozgalom szembeszáll a kormány egyik igazságtalanul meghozott törvénykezésével: a kötelező sorkatonai szolgálattal. A nézők ennek a mozgalomnak válnak a tagjaivá és együttes erővel kell venniük az eléjük gördülő akadályokat, hogy elérjék végső céljukat: a rezsim megbuktatását és egy demokratikus és békés világ eljövetelét. A játék során 4 fiatal forradalmát történetét követhetik végig, és miközben az ő személyükkel is megismerkednek, vitás helyzetekben kell közös megoldásokat találniuk, hogy a mozgalom tovább tudja növelni a támogatottságát.

A játékot – amelyet Szrgya Popovics Útmutató a forradalomhoz című műve inspirált – egy szakértő moderátor, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa, Hegyi Szabolcs kíséri végig, aki azon túl, hogy előrelendíti a játékosokat, segít a dilemmahelyzetek megértésében is. Az alapul szolgáló műben olyan történeteket találunk, amik az utóbbi néhány évtized erőszakmentes ellenállási formáit mutatják be a modern kori diktatúrákban. A játékosok ezekhez hasonlóan békés jellegű megmozdulásokkal akarnak változást elérni, a tét az, hogy a diktatórikus elnyomás képes-e szétzilálni a mozgalmat, vagy győz az erőszakmentes forradalom. Ez csakis a játékosokon – vagyis a nézőkön – múlik.

A Kabdebon Dominik által rendezett előadásban Bajor Lili, Martinkovics Máté, Milovits Hanna és Szécsi Bence lép színpadra, mellettük olyan színészekkel találkozhatunk felvételről, mint Gyombolai Gábor, Ficzere Béla, Bori Viktor és Neudold Júlia.

Kiemelt kép: Jelenet a ProTest – Út a forradalomhoz című előadásból (Fotó: Szalontai Zoltán)