A műfaj számos irányzatával találkozhat és nagyszerű koncertek részese lehet a közönség a Szegedi Jazz Napokon, amelyet, mint mindig, idén is novemberben rendeznek meg. Az öt évtizedes múltra visszatekintő rendezvénysorozat minden évben a műfaj kiemelkedő hazai eseménye, melyet az élő dzsessz valódi értékei, a minőségi koncertek, a virtuóz muzsikusok tettek ismertté. A koncerteknek az IH Rendezvényközpont ad helyet november 11-én és 12-én.

Hagyomány, hogy a fesztivál nyitónapján, pénteken egy Szegedhez kötődő együttes lép elsőként színpadra. A 2014 novemberében, a Tisza-parti városban alakult Geometro zenekar öndefiníciója szerint organikus városi zenét játszik. Stílusukra egyaránt hatással volt az északi dzsessz, az electro, a rock vagy a rap csakúgy, mint a komolyzene. A második koncertet a hamarosan új albummal jelentkező Bacsó Kristóf Triád adja. A szaxofonművész 2013-ban alapította – Tálas Áron billentyűssel és Juhász Márton dobossal – a háromtagú formációt. Lionel Loueke gitáros közreműködésével készült Pannon Blue című lemezük 2017-ben elnyerte a Gramofon magazin az Év jazz albuma díját. Az est zárásaként a mai magyar dzsessz kimagasló alakja, Dresch Mihály lép színpadra, aki az amerikai fekete dzsessz harmóniavilágát és improvizációs technikáját az autentikus magyar népdalkinccsel ötvöző kvartettjével, Lukács Miklós cimbalmos, Gyányi Marcell bőgős és Csízi László dobos társaságában érkezik Szegedre.

A fesztivál második napját a rendkívül sokoldalú előadó, médiaművész, komponista, Szemző Tibor kezdi, akinek alkotásaira az avantgárd éppúgy hat, mint az ambient vagy a minimalista, repetitív zene. Színpadi produkcióiban a zene mellett fontos szerepet játszanak a beszélt szövegek, a filmek vagy más médiumok. A legendás, újvidéki születésű zeneszerző és előadóművész, Boris Kovac kvartettje szintén a fesztivál vendége lesz. A szaxofonon és melodionon játszó művész a kamara- és világzene között húzódó munkássága mélyen kortárs és egyszerre időtlen, a hagyományos délkelet-európai zene autentikus aláfestésével, és nagy teret enged a személyes kreativitásnak is. A fesztivál zárásaként az idén harmincéves Dél-alföldi Szaxofonegyüttes koncertezik. Repertoárjukban népzenei feldolgozások, népi hangszeres darabok mellett olyan variációk is szerepelnek, melyek a népi és dzsesszritmusok világához illeszkednek.

Kiemelt kép: Bacsó Kristóf Triád (Fotó: bmc.hu)