November 9-én és 10-én rendezik meg a IV. Nemzeti VERSeny élő szuperdöntőjét a Nemzeti Színházban, ahol a 25 legjobb versmondó lép fel, versklipjeik pedig levetítésre kerülnek. Emellett lesz versszínházi előadás Weöres Sándor Psychéje nyomán, és a Magyar Versmondók Egyesülete átadja a Ki viszi át a Szerelmet-díjakat is.

A verseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, kiemelt figyelemmel a rendszerváltozás 30. évfordulójára és a közéleti költészetre. Az esemény védnöke a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, aki Lutter Imrével, a VERSeny főszervezőjével, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnökével nyitja majd meg az élő szuperdöntőt. A zsűri tagjai a rendező intézmények művészei, szakemberei: Udvaros Dorottya és Bakos-Kiss Gábor színművészek, Kiss László rendező, Lutter Imre versmondó művész, producer, és Szabó László kommunikációs szakember.

A Nemzeti VERSeny közel 200 indulója között 6 éven aluli és 85 éven felüli versmondó is képviseltette magát. A versenyzők között erdélyi, szilágysági, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai, németországi, svájci és angliai magyar versmondó is feltűnt, közülük az anyaország mellett Erdélyből sikerült két versmondónak a szuperdöntőbe jutnia. A legjobb előadók a Nemzeti Színházban versenyeznek, a november 9-én és 10-én megrendezésre kerülő döntő nyilvános, amelyre a magyarversmondok@gmail.com címen lehet regisztrálni nézőként, díjmentesen, mindkét napra külön-külön. November 9-én a VERSeny kísérő programjaként a nézők láthatják a Feledi Project Psyché című táncelőadását, amit Weöres Sándor műve ihletett, valamint a versekre készült videoklipeket is megtekinthetők lesznek. November 10-én a versmondások mellett a Magyar Versmondók Egyesülete átadja a Ki viszi át a Szerelmet-kitüntetéseket, így az eredményhirdetés és a szuperdöntő díjátadója globális esemény lesz. A zsűri mindkét nap minden produkciót helyben, azonnal értékel. A programokat Dunai Csenge színművész moderálja. A kétnapos VERSeny minden mozzanatát élőben közvetítik a Nemzeti VERSeny facebook oldalán.

Kiemelt kép: Lutter Imre főszervező, zsűritag (forrás: Magyar Versmondók egyesülete)