Kreatív, vállalkozó kedvű civilek gondolkodtak együtt színházi szakemberekkel csaknem egy éven át a jövőről. Ebből a közös ötleteslésből született meg az Ábrahám című előadás, amelyet november 26-án láthat először a közönség a debreceni Csokonai Fórum Kóti Árpád termében. 

2062-re a civilizációnk a pusztulás szélén állt. A végzetes zuhanástól Ábrahám mentette meg az emberiséget. Ábrahám, aki 2012-ben látta meg a napvilágot Debrecenben. Születésének körülményei rendkívüliek, ahogyan a kor is, amelyben világra jött. A 21. század első felében a világ a vesztébe rohant – e félévszázados ámokfutásnak lehetünk szemtanúi a színházi kísérlet során.

A Csokonai közTér, a Csokonai Színház kreatív alkotóműhelye 2022 februárjában indult el, és több mint fél éven keresztül kétheti, majd heti rendszerességgel gondolkodtak együtt vállalkozó kedvű, kíváncsi és kreatív debreceniekkel, hogy milyen remények és félelmek élnek bennük a jövővel kapcsolatban. Ezek játékos kibeszélése és feldolgozása során egy közös történetet építettek, és együtt döntöttek arról, hogy szeretnék ezt egy színházi előadás formájában a nagyközönség számára bemutatni. Májusban már tartottak egy sajtóbemutatót, novemberben viszont a Csokonai Fórum Kóti Árpád termében állítják színpadra Ábrahám történét, amelyben a nézők nem csak szemlélői, hanem résztvevői is lehetnek az eseményeknek.

A közTér csapatában Gáll Anna Nikoletta, Kopócs Éva, Lukovszki Judit, Nagy Petra, Pál Marianna, Porcsin-Tóth Réka, Szabó Vivien, Varga Dóra alkotja, a projekt vezetői Madák Zsuzsanna, Gemza Melinda és Varga Nikolett voltak, a szakmai konzulens Bethlenfalvy Ádám.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Ábrahám című előadásból (Fotó: Csokonai Színház)