November 2. és 7. között, idén immár 20. alkalommal kerül megrendezésre a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelynek keretén belül a közönség Kaposváron három helyszínen, többségében a Csiky Gergely Színházban a költészet ezernyi színét ismerheti meg.

A Kaleidoszkóp VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, amelynek célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása. Fővédnöke évek óta Buda Ferenc, Kossuth-díjas költő, társadalmi védnöke idén Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a házigazda Fülöp Péter és Olt Tamás, a Csiky Gergely Színház igazgatója és művészeti vezetője. A versszínházi előadások között olyan színházak, társulatok produkciójával találkozhatunk, mint a Radnóti Színház és az Ördögkatlan Fesztivál (Kezdhetek folytatódni), a Győri Nemzeti Színház (152 lépés Auschwitz felé), a pécsi Escargo Hajója Társulat (Szilveszter), a fővárosi Helytelenek Társulat (Szívizom játék), a Déryné Program (Psyché és Nárcisz), a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház (Jónás könyve), a szlovákiai Csavar Színház (Jelenetek egy házasságból), a Komáromi Jókai Színház és a Symbol Polgári Társulás (Hamlet). Önálló esttel mutatkozik be Ács Tamás (A leprikónok átka) és Molnár Bence (Kifordulás – A helység kalapácsa), továbbá közös előadással érkezik a Soproni Petőfi Színház, az Esztergomi Várszínház, a Szolnoki Szigligeti Színház és a Forrás Színház (Silentio Transeo), és három előadással lesz versenyben a fesztiválnak otthont adó Csiky Gergely Színház is (Jónás könyve, Variációk egy rablásra, Siess élni).

152 lépés Auschwitz felé – plakátrészlet (fotó: Kaleidoszkóp VersFesztivál)

A seregszemlén minden zenei rendezvény költészeti forrásból építkezik vagy verssel indul: Caramel akusztikus koncerttel érkezik, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint a Weöres Sándor művei nyomán készített Lámpafény tízéves jubileumát ünnepli, egy színpadon játszik Tóth Gabi és a Loyal zenekar, fellép a Kávészünet és a Kaukázus, Gerendás Péter, de a Hunyadkürti György 70 éves születésnapjára készülő, fesztiválnyitó gála is bővelkedik zenében. Irodalmi estek is csábítják a verskedvelőket: Pilinszky János Tilos csillagon című zenés színpadi estjét mutatja be Juhász Anna, Pátkai Rozina Minka és Horváth Kristóf, vagyis Színész Bob, a Vers pingpong című impro előadásával érkezik Lutter Imre és Takács Bence, és hangoskönyv ősbemutatót tart a Hívásra szól a csönd című kötetéből Turczi István. Emellett egész héten ingyenesen lesz látogatható a Vers a falon című kiállítás, amelynek középpontjában a 20. század nagy magyar klasszikus írói, költői állnak, eredeti kéziratokkal, autográf levelekkel, dedikált kötetekkel, első kiadású könyvekkel és folyóiratokkal, amiket a Könyv és Társai Antikvárium és a Magyar Versmondók Egyesülete biztosít, Gyulai Attila és Debreczeny Zoltán festőművészek versképeivel, költői portrék grafikáival. A hétvégén a versmondás, a versfilmek és a mini koncertek uralják majd a programot, klasszikus és kortárs költők alkotásainak tolmácsolásával.

A részletes program a VersFesztivál honlapján olvasható. 

Kiemelt kép: Kezdhetek folytatódni – Pál András és Rozs Tamás (Fotó: Rádóczy Bálint)