A Magyar Színházi Társaság 2017 őszén indította útnak a Jó kérdés elnevezésű beszélgetés-sorozatot, amely azóta évad közben havi rendszerességgel jelentkezik a Katona József Színház K:antinjából. A cél elsősorban az volt, hogy úgy tegyék látható a szervezet munkáját, hogy közben olyan fórumot hívnak életre, amely felvetett témáival mind a szakma, mind pedig a közönség részéről érdeklődésre tarthat számot.

Az első sorozatban Veiszer Alinda olyan kérdéseket boncolgatott neves vendégeivel, mint a nők helyzete a színházi világban, szó esett a bulvárszínház létjogosultságáról, vagy éppen arra a felvetésre keresték a választ, hogy mit jelent a jelen korban a nemzeti színház fogalma. A résztvevők között volt többek között Székely Kriszta, a Katona József Színház rendezője, Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója, Molnár Piroska, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő és Orlai Tibor, az Orlai Produkciós Iroda alapító-igazgatója.

Veiszer Alinda, Máté Gábor, Létay Dóra és Bánki György (Fotó: Éder Vera)

A Jó kérdés második évada sokkal konkrétabb témákat hozott, sőt, élesebben reflektált a magyar színházi élet aktuális eseményeire. A témák között szerepelt a gyermekek színházi nevelésétől kezdve a budapesti és vidéki színházak társulatai közötti különbségek elemzése, illetve arról is szólt egy beszélgetés, hogy létezik-e a „színházi celebség” fogalma. Az alkalmakon részt vett többek között Hernádi Judit, színművésznő, Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója, Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója és Tasnádi István, író is.

És hogy miért is van nagyon fontos szerepe ennek a rendezvénysorozatnak? Mert talán egyedüli fórumként biztosít lehetőséget arra, hogy résztvevői amellett, hogy a meghirdetett témát körüljárják, beszélhessenek azokról a szakmát nyomasztó kérdésekről, amiknek egyszerűen nincs az országban platformja. Így kerülhetett szóba több alkalommal a színházi zaklatási botrányok kapcsán a hatalmi pozícióval való visszaélés vagy a TAO törvény megváltoztatásával járó bizonytalanság. Azt is fontos megemlíteni, hogy a Jó kérdés nem csak és kizárólag szakmai kerekasztal, sőt… a Magyar Színházi Társaság kifejezett célja is, hogy kinyissák ezeket a beszélgetéseket és a színház iránt nyitott és érdeklődő nézők számára is érdekessé és informatívvá tegyék a fórumot.

Seres Gerda, Gálvölgyi János, Békés Itala és Bérczes László (Fotó: Éder Vera)

Ebben a szellemben indult az idei, immáron harmadik évad is két olyan témával, amely szélesebb rétegekben számíthatott érdeklődésre. A Színházak Éjszakáján Pelsőczy Réka, színész-rendező, Vajda Katalin író, dramaturg és Csizmadia Tibor, rendező azt járták körül, hogy sikeres filmekből minden esetben sikeres színpadi adaptációk születnek-e. Októberben olyan alkotók ültek fel a pódiumra, akik a játék mellett íróként is megmutatták tudásukat: Gálvölgyi János, színművész, Bérczes László rendező és Békés Itala, színművésznő arról beszélgettek, hogy mi miatt döntöttek úgy, hogy a színpad helyett a tollat válasszák bizonyos gondolatok átadására.

A sorozat következő, november 11-én jelentkező programjának címe: Messzire ment emberek – Magyar színházi alkotók külföldön. Ezúttal Seres Gerda – aki az évad elején vette át a moderátori teendőket Veiszer Alindától – Láng Annamáriával, az idén a bécsi Burgtheaterhez szerződött színművésznővel, Kolonits Klárával, a nemzetközileg elismert operaénekesnővel és Boross Martin rendezővel, a STEREO AKT művészeti vezetőjével beszélget. Szó lesz arról, hogy más munkamódszert igényel-e az alkotóktól a külföldi környezet, illetve arról is, hogy hogyan változik a színházi hatásmechanizmus más országokban, színházi kultúrákban? Várnak minden érdeklődőt az ingyenes fórumra 17 órától a K:antiban.

Kiemelt kép: Kováts Adél (Fotó: Éder Vera)