A Bihari Együttes alapítója, néptáncmozgalmunk egyik jelentős személyisége Novák Ferenc Tata, Kossuth-díjas, Érdemes művész és a Nemzet Művésze 2021. márciusában ünnepelte 90. születésnapját. E jeles ünnepről szeretne méltón megemlékezni a Vígszínház társulata, ezért a barátok, egykori és mai táncosai kezdeményezésére köszöntő műsort rendeznek 2022. január 25-én 19 órai kezdettel. A műsort Novák Péter vezeti, a rendező Novák Eszter.

Novák Ferenc Tata korábban úgy fogalmazott, hogy számára meghatározó esemény az a Pesti színházi munka, amikor Marton Lászlóval, Szörényi-Bródy: Kőműves Kelemen című rockoperáját vitték színre. Az ott közösen kialakított jel- és mozgásrendszer ugyanis a színház és a rockzene első találkozásából született, a munkából pedig mindenki kivette a maga részét.

A kétrészes ünnepi műsorban táncos és zenész barátok idézik fel a gazdag életmű egy-egy jelentős mozzanatát, kiemelkedő alkotásait. A koreográfiákat Harangozó- és Liszt-díjas táncosok adják elő, valamint a Bihari János Táncegyüttes és a Honvéd Táncszínház egykori és mai táncosai. Zenei kíséret: Vavrinecz András és barátai.

Kiemelt kép: Novák Ferenc Tata (Fotó: Horváth Péter Gyula)