No filter, azaz Szűrő nélkül alcímmel rendezik meg az idei Desiré Central Station nemzetközi színházi fesztivált Szabadkán november 25. és 30. között. A fesztivál nevét a szervező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház névadójának becenevéről kapta, a rendezvényt először 2009-ben rendezték meg. Az alcímmel – ahogy minden évben – ezúttal is szeretnék közvetíteni, hogy őszintébb, tisztább beszédmódra és előadásokra, a színháznak a valósághoz történő autentikus viszonyulására törekednek.

A fesztivál hat napja alatt tíz előadást láthat a közönség. A rendezvényt a budapesti Stúdió K Színház Heilbronni Katica című előadása nyitja Hegymegi Máté rendezében, a nap pedig Lajkó Félix Liszt Ferenc-díjas hegedűművész koncertjével zárul. Másnap a szintén Stúdió K Színházas és szintén Hegymegi Máté rendezte Nerot mutatják be, amely Kosztolányi Dezső Nero, a véres költő című regénye alapján készült. November 27-én a podgoricai (Montenegró) Prazan Prostor Drámastúdió és a Zetski Dom Királyi Színház koprodukciójában készült Anna Karenyinát mutatják be, este pedig a Szlovén Ifjúsági Színház-Maska Ljubljana színészei állnak színpadra Szóló című előadásukkal.

A hétfő a szlovén társulatoké. Előbb a ljubljanai társulat a maribori Momenttel közösen adja elő a Rossz társaság című darabot, majd a szintén ljubljanai Játékművészeti Kutatóstúdió Ó, mily hétköznapi című előadását tekinthetik meg a nézők. November 29-én Urbán András rendezésében lesz látható a Zombori Népszínház Übü, the Great című előadása, amely Alfred Jarry Übü király című drámáján alapul. A fesztivál zárónapján egy horvát-francia koprodukciót, a Screenagers Vol.2-t, valamint a Szarajevói Nemzeti Színház Az éhezőművész című előadását mutatják be. Utóbbi Franz Kafka életének, műveinek, leveleinek és naplóinak motívumai alapján készült. 

A Desiré Akadémia keretében a nézők megismerkedhetnek az alkotókkal, illetve azokkal a gondolatokkal, amelyek mentén az előadások születtek.

Kiemelt kép: Pallagi Melitta a Heilbronni Katica című előadásban (Fotó: Gordon Eszter)