December 19-én, 20-án és 22-én 10 órakor, 21-én 10 és 19 órai kezdettel újra életre kel a Hoffman meséjéből és Csajkovszkij balettjéből jól ismert Diótörő Egerházi Attila rendezésében a Vörösmarty Színház nagyszínpadán.

Mindannyian ismerjük a Diótörő klasszikus meséjét, amely kicsiknek és nagyoknak egyaránt tanulságos és kedves karácsonyi történet. A csodák és a kalandok a mesevilágban előhozzák a karácsony valódi értékeit, megmozgatja a gyermeki  fantáziánkat. Egerházi Attila produkciója egy új feldolgozásban tárja elénk a Diótörő és Marika varázslatos történetét. „A Diótörő története az én olvasatomban nem nagypolgári, hanem kispolgári családi körben játszódik, és a hétköznapok szürke, gyakorta monoton és olykor szeretetről megfeledkező világát szeretettel átszőtt humorral fűszerezve állítja szembe az ünnepnap színekben gazdag varázsvilágával. Ez a szándék éppúgy megmutatkozik a balett színpadképeinek és jeleneteinek kontrasztjaiban, mint a koreográfiában” – mondta a Harangozó- és Jeszenszky Endre-díjas koreográfus, a Vörösmarty Színház igazgatója, aki Csajkovszkij muzsikájával, de a balett klasszikus verziójától eltérő módon állítja színpadra a népszerű művet.

A darab egy modern, virtuális díszletben fog játszódni, amelyet Falvay Miklós médiaművész komputergrafikával teremtett meg. A fényjátékok és az átalakuló helyszínek, a rendező szerint a gazdag, gyermeki képzeletvilágot jelképezik, amelyek képesek újra színessé festeni a felnőttek világának hétköznapok által elkoptatott és elszürkült festővásznát.

Kiemelt kép: Részlet a Diótörőből (Fotó: Vörösmarty Színház)