Megalapításának 40. évfordulóját ünnepli idén a Katona József Színház. Ebből az alkalomból előveszik néhány régi, emblematikus előadásukat, majd a megtekintés után egy-egy mai alkotóval beszélgetnek arról. Hogyan hat ma egy több évtizeddel ezelőtti előadás, illetve annak felvétele? Változott-e a színészi játék tempója, a szövegekhez vagy éppen a látványhoz való viszony? Mit gondol egy fiatal mai alkotó a színpadi közlés egykori és mai módjainak viszonyáról?

Az Újranéző címet viselő sorozat első alkalmával a Csirkefej kerül elő, Gobbi Hildával a Vénasszony szerepében – amelyet a szerző, Spiró György kifejezetten a művésznőnek írt. A darabot 1986. október 27-én mutatták be először Zsámbéki Gábor rendezésében, az előadás a bemutatásának évadában 50 alkalommal került műsorra, 1987. június 12-én láthatta utoljára a közönség. Két évvel később, 1989-ben azonban felújították, az október 17-i előadást további 78 követte egészen 1993. április 9-ig. Gobbi Hilda szerepét később Törőcsik Mari vette át, de Vajda László, Csomós Mari, Varga Zoltán, Vajdai Vilmos, Ujlaki Dénes minden alkalommal ugyanannak a karakternek a bőrébe bújva lépett színpadra, Bertalan Ágnes és Söptei Andrea pedig még főiskolai hallgatóként tűnt fel.

A vetítést követő beszélgetésen a társulat egyik legújabb tagja, Béres Bence vesz részt. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az edu@katonaszinhaz.hu címen lehet.

Kiemelt kép: Gobbi Hilda és Papp Zoltán a Csirkefej című előadásban (Fotó: szinhaz.hu)