Nevetni mindenki szeret, nevettetni azonban kemény, fáradtságos és csöppet sem egyszerű feladat. A drámairodalom számos nagy szerzőt tart számon, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a bohózatok, vígjátékok terén (is), ilyen például Carlo Goldoni, Ray Cooney, Neil Simon, Molnár Ferenc vagy Georges Feydeau. Feydeau-t mondják Molière óta a legnagyobb francia vígjátékszerzőnek. Művei rendszeres elemei és visszatérői a hazai színházi kínálatnak. A fővárosban ráadásul december közepén két újabb előadást is bemutatnak a bohózatok mesterétől. Összeszedtük, miket láthatnak Feydeau-tól a budapesti színházbarátok.

Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

Rövid a póráz

A fővárosban talán ez a legrégebb óta színpadon levő Feydeau-bóhozat. A Rövid a póráz egy klasszikus bohózat, melyet a mai viszonyoknak megfelelően adaptáltak. A főszereplője Lucette, a popkirálynő, aki délelőtt videoklipet forgat, este pedig fellép egy híresség esküvőjén. Élete párja, Fernand folyton ott téblábol körülötte. A klip forgatásán nagy vallomásra készül, de a kavarodásban nem talál rá megfelelő alkalmat. Este, az esküvőn pedig ő veszi feleségül a médiacázár lányát. Ebből rettenetes perpatvar lehet, már persze, ha az addig kirobbanó többi botrány között egyáltalán eljutnak az esküvőre. Szerencsére Chenneviette, a rajongó maffiafőnök is ott lesz, hogy talpig fegyverben rendet csináljon.

Az előadás rendezője Kelemen József volt, a fordítást pedig Hamvai Kornél készítette. A főbb szerepekben Schell Judit, Pindroch Csaba, Molnár Piroska, Szabó Győző és Vida Péter látható.

Bemutató: Thália Színház, 2016. január 23.

Fel is út, le is út

Egy éve játssza a Vidám Színpad Feydeau ezen darabját. A kacagtató bohózat, ahogy a címből is sejteni, arról szól, hogy valakit ki akarnak dobni, de hogy a végén kivel is szakítanak, és egyáltalán ki kinek a kicsodája, az legyen meglepetés. A történet főszereplője egy bájgúnár szépfiú, aki egyszerre több nőnek is udvarol. A baj csak az, hogy a női praktikákkal főhősünk nem képes lépést tartani, és üldözőből üldözött lesz. A Fel is út, le is út roppant pontos és szórakoztató korrajz. Több mint száz éve írták, de a laza életvitelű szereplők kalandjai tökéletesen igazak ma is.

A zenés előadás rendezője Straub Dezső, aki maga is színpadra lép. Mellett láthatjuk még Baronits Gábort, Fésűs Nellyt, Kokas Piroskát és Harsányi Gábort is.

Bemutató: Vidám Színpad, 2017. október 21.

Fotó: Vígszínház

Egy éj a Paradicsomban

Feydeau 1894-ben jelentette meg Maurice Desvallières-vel közösen írt színdarabját. A történet helyszíne a Hotel Paradicsom, a kétes hírű szálló, ami hírneve ellenére igen előkelő vendégkörrel rendelkezik. Az inkognitóban odajáró vendégek nyugalma azonban csak addig tart, amíg az ismerősök és barátok fel nem bukkannak, szintén álnéven bejelentkezve. Ebben az őrülten vidám univerzumban sorra nyitják és csukják, csapkodják az ajtókat, egyik hotelszobából rohannak a másikba. A végén már tényleg ők maguk sem tudják, kik is pontosan, és ki elől is menekülnek. A megvadult nők és férfiak között Sasszem felügyelő kénytelen rendet tenni, feltéve persze ha meg tudja különböztetni a gyanúsítottakat.

Az előadás rendezője Michal Dočekal volt, az eredeti műből pedig Závada Péter, Mátrai Diána Eszter és Vörös Róbert készítette a színpadi változatot. A főbb szerepekben Hajduk Károly, Eszenyi Enikő, Seress Zoltán, Gilicze Márta, Kern András és Lukács Sándor látható.

Bemutató: Vígszínház, 2018. március 3.

Kaszás Gergő és Csákányi Eszter az olvasópróbán (fotó: Pinceszínház)

Édes anyád

Két napon belül két újabb Feydeau-bohózattal bővül a fővárosi színházi kínálat. A Pinceszínház és a Szentendrei Tetráum együttműködésében megvalósuló előadás fókuszában egy házaspár áll. A nő egyedül alszik otthon, amikor hirtelen csöngetnek. Kinyitja, de semmi baj, a férje érkezett haza. A levegő egy ideje már a feszültségtől izzik kettejük között, ez a késés pedig belobbantotta a vitát. A férfi túl sokat költ és éjnek idején jár haza. A nő sem tökéletes, nincs érzéke a művészethez, és nem is hasonlít a festményekhez. A férfi egy meg nem értett művész és szolgálatkész beosztott, míg a nő gondoskodó feleség és hibátlan az alakja. Hirtelen ismét csengetnek.

Az előadás rendezője Varga Bence, a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színházrendezői osztályának végzős hallgatója. Az eredetileg négyszereplős darabot hárman játsszák, Csákányi Esztert, Kaszás Gergőt és Bartha Lórándot láthatja majd a közönség. Az Édes anyád szentendrei premierje jövő tavasszal lesz, de az előadás Budapesten is repertoáron marad.

Bemutató: Pinceszínház, 2018. december 14.

Fotó: Thália Színház

Bolha a fülbe

Egy újabb darabot visznek színpadra a bohózatok 19. századi mesterétől a Thália Színházban. A Bolha a fülbe rendezője az a Kelemen József, aki egy Feydeau-előadást már sikerre vitt a teátrumban, az ő vezetésével készült ugyanis a Rövid a póráz. A francia szerző egyik legismertebb műve, a Bolha a fülbe, melynek központi helyszíne a beszédes nevű Hotel Numera. Itt csalja tőrbe férjét egy feleség. A férj azonban gyanút fog, legjobb barátját küldi maga helyett, aki viszont a feleség reménybeli szeretője. A két ember egymás karjába zuhan, ám a randevú hirtelen rémálommá válik, megjelenik ugyanis a férj, egyszerre két irányból. A szálló megbolydul, és mindenki találkozik mindenkivel, akivel nem lenne szabad.

Az észvesztően szórakoztató kavarodásban a férjet Szervét Tibor, a feleséget Gubás Gabi alakítja. További szerepekben mások mellett Pindroch Csaba, Mózes András, Nagy Viktor és Szabó Erika is látható lesz. A Bolha a fülbe szövegét, akárcsak a Rövid a pórázét, Hamvai Kornél fordította magyarra.

Bemutató: Thália Színház, 2018. december 15.