Harmadik évadát kezdte meg tavaly ősszel a Mozsár Műhely. A Nagymező utcában található színház repertoárjának meghatározó eleme a kortárs irodalom. A magyar és külföldi szerzők művei nem csak a Kortalan Kortárs elnevezésű előadásukban jelennek meg, hanem a darabválasztás során is előtérbe kerülnek. Számos olyan színdarabot is bemutattak, amelyek hazánkban csak náluk láthatóak, és színpadra állítottak már több saját produkciót is.

Az egyik ilyen ősbemutató a Netentúli történetek volt. A 2017-es Így viszik át után, melyben Nyáry Krisztián történetgyűjteményéből válogatva állítottak össze egy színházi produkciót a magyar költők és írók szerelmi életéről, tavaly októberben Lackfi János különleges, online megjelent írásfolyamát vitték színre a Mozsár Műhelyben.

Lackfi János és Ada (fotó: Kállai-Tóth Anett)

A József Attila-díjas költő, író és műfordító két évvel ezelőtt fogadalmat tett: 365 napon keresztül minden nap közzétesz egy történetet saját Facebook-oldalán. Így indította el Minden napra egy sztori elnevezésű, kalendáriumjellegű sorozatát. Az egymáshoz szorosan nem kapcsolódó rövid, tanulságos, ám nagyon is szórakoztató történetekből Korcsmáros György szerkesztett dramatizált anyagot. A közösségi oldalon megjelent posztokból az alkotók 25-öt választottak. Ezeket egészítették ki kilenc megzenésített Lackfi-verssel, melyek dalszerzője a Fugato Orchestra vezetője, Alpár Balázs volt.

Az előadás, kifejezve azt, hogy alapját online tartalom adja, az Ezt blogozd ki! alcímet kapta. Ez egyben vicces utalás is arra, hogy a kis történetek eredetileg nem, vagy csak érintőlegesen kapcsolódnak egymáshoz. A posztokból és versekből álló anyag humorral fűszerezve mutatja be mai világunkat, a különböző párkapcsolatokat, az esetlegesen felmerülő, emberi és hétköznapi problémákat. Minden sztori emlékeztet minket arra, hogy fontos empatikusnak lenni, és hogy a rohanó életünkben egyre több időt kellene offline töltenünk.

Jelenet a Netentúli történetek című előadásból (fotó: Kállai-Tóth Anett)

A Netentúli történetekben két színész, Grisnik Petra és Magyar Bálint lép színpadra, ők alakítják az előadásban megjelenő Nőt és Férfit, valamint minden többi szereplőt. Ennek a két embernek az életét, intim, meghitt pillanatait leshetjük ki rövid időre. Látjuk, amint megismerkednek, ahogy italoznak és esznek, amint szerelmeskednek, majd nézik a tévét, beszélgetnek, elalszanak. Miközben halad előre a történet, és figyeljük a szerelmespárt, kapcsolatuk alakulását, láthatunk más, kisebb sztorikat is, akár az egyik szereplő előadásában, akár a tévéképernyőn megjelenve.

Jelenet a Netentúli történetek című előadásból (fotó: Kállai-Tóth Anett)

A folytonosságot megtartva így épülnek be a darabba a különféle, néha egészen abszurd, de mulatságos epizódok. Ennek a férfinak és nőnek a hétköznapjait átszövik a történetek mellett a dalok is, melyek úgy szólalnak meg, mintha teljesen természetes lenne, hogy az ember egy randin, vagy az otthonában pihenve egyszer csak rágyújt egy nótára, és a problémát, vagy a munkahelyi gondjait szó szerint értve dalban mondja el a másiknak.

Az előadásnak az ad lendületet, vagy divatos angol kifejezéssel élve flow-t, hogy ezek a sztorik egymásba folynak, nincsen köztük éles határvonal, és ha a néző hagyja magát sodródni, akkor egy egészen kivételes élményben lesz része. Ebben a „felnőtt mesében” Grisnik Petra és Magyar Bálint ugyanis láthatóan élvezettel és boldogan játszik, és lelkesen bújnak bele egymás után a hétköznapi emberek nem mindennapi, talán mondhatni nem is normális élethelyzeteibe. Teszik mindezt a közönség örömére.

Jelenet a Netentúli történetek című előadásból (fotó: Kállai-Tóth Anett)

A két színész az előadás mondanivalójához hűen érzékeny a társadalmi problémák iránt, és odafigyelnek embertársainkra. Karácsonykor ugyanis nem csak beszéltek róla, hanem tettek is a rászorulókért. Tavaly év végén különleges módját választották annak, hogy csatlakozzanak egy adománygyűjtő kampányhoz. A Netentúli történetek egyik előadásáért kapott fizetésüket teljes egészében felajánlották az Utcazene az utcán élőkért akciónak. A szervezők a befolyó pénzösszeget olyan civil szervezetekhez juttatták el, akik a hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek helyzetén igyekeznek segíteni.

Jelenet a Netentúli történetek című előadásból (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Aki szereti Lackfi János írásait, azt amilyen szemüvegen keresztül ő látja a mai magyar hétköznapokat, és az, ahogyan a lényeget tűpontosan képes megragadni, és szórakoztatva elénk tárni néha megrázó emberi sorsokat, az nyugodt szívvel váltson jegyet erre a bájos előadásra. Grisnik Petra és Magyar Bálint életre kelti a költő szavait, történeteit, úgy ahogy azt talán olvasás közben mindannyian elképzeljük.

A Netentúli történetek – ezt blogozd ki! legközelebb február 17-én és 24-én este lesz látható a Mozsár Műhelyben.

Jasinka Ádám írása

Kiemelt kép: Jelenet a Netentúli történetek című előadásból (fotó: Kállai-Tóth Anett)