Néptáncelőadással tiszteleg Kallós Zoltán erdélyi népzene- és néprajzkutató emléke előtt az Udvarhely Néptáncműhely: ma mutatják be a Ritka magyar – Kallós Zoltán emlékére című produkciót Székelyudvarhelyen.

A Ritka magyar cím egyrészt a neves népzenekutató apai-anyai szülőföldjének – Kis-Szamos melléke és Észak-Mezőség – tánc- és zenei hagyományára, az itt táncolt táncra vonatkozik. Másrészt utal a szórványosodó mezőségi magyarságra, de a kiemelkedő, ritka életpályát magának tudható Kallós Zoltán személyére is. A címmel Kallós egy fontos üzenetét is tolmácsolni szeretnék az alkotók: felhívni az emberek figyelmét az emberi élet mulandóságára, arra, hogy nem mindegy mit hagyunk hátra a következő generációknak.

Tőkés Csaba Zsolt rendező-koreográfus, díszlettervező elárulta, hogy az előadás körbejárja Kallós Zoltán életét a szülei találkozásától, gyermek- és fiatalkorán keresztül a sajátságos búcsúig. Szerinte „lehetetlen küldetésre” vállalkoztak, mivel Kallós Zoltánnak akkora hagyatéka van, hogy azt lehetetlen egyetlen előadásba belefogni. Ezért próbáltak jelképes, reprezentatív táncanyagot választani, és minden esetben az ő gyűjtéseit használták zenei anyagként. Bár Kallós Zoltán szakmai munkásságának jelentős részét Moldvában és a Gyimesekben töltötte, ez a tájegység kimarad a műsorból, a Ritka magyar Válaszúthoz és környékéhez, a Mezőséghez kapcsolódik.

Az előadás az érzések, érzetek nyelvén a tiszta folklórból táplálkozva igyekszik Kallós Zoltán életére emlékezni. A produkcióhoz egyszerű díszleteket, jelmezeket használtak, hitelesen rekonstruálva az adott vidék viseletét. Az előadás zenei szerkesztője Kelemen László, társkoreográfusai Kádár Ignác, Lőrincz Hortenzia és Tőkés Edit, jelmeztervezője Székely Melinda. A művészeti munkatárs Könczei Csongor, a fényképész Bartis Attila. Szereplői az Udvarhely Néptáncműhely teljes tánckara, táncoktatók: Feketelaki Tibor, Könczei Csongor, Székely Melinda, Vincze Júlia. 

Kiemelt kép: Kallós Zoltán (Fotó forrása: szekesfehervar.hu)