Tudjuk jól, hogy ma már nemcsak a klasszikus történetek határozzák meg a gyerek- és ifjúsági könyvek kínálatát, hanem számos kortárs mesét, valamint több ismeretterjesztő kiadványt is találhatunk a könyvesboltokban, továbbá teret nyertek maguknak azok a kötetek is, amik valamilyen módon újragondolják, modernizálják a népmeséket. Zalka Csenge Virág A Százegy ajtajú palota című mesekönyve pontosan ilyen alkotás: megőrzi a népmesei elemeket, de sikeresen ötvözi azokat a mai gyerekek számára izgalmas témákkal.

Dr. Zalka Csenge Virág 2006 óta járja a világot hivatásos mesemondóként, Magyarországon és Amerikában is több népmesegyűjteménye, mesemondásról szóló kézikönyve jelent meg, a szélesebb nyilvánosság 2020-ban ismerhette meg, amikor a HUBBY az Év Gyerekkönyvírójának választotta. Mesekönyvei a magyar és a nemzetközi népmesekincs gazdag világából adnak egyéni és izgalmas válogatást. Legújabb kötetéhez a világ számos pontjáról – Görögországból, a skandináv térségből, a Zöld-foki szigetekről és más különleges helyszínekről – válogatott meséket, mesetöredékeket, majd gondolta újra úgy, hogy a népmesékben megszokott fordulatok, karakterek és egyéb sokak által kedvelt mesei elemek ne sérüljenek. A népmesék ugyanis fontos szerepet töltenek be a gyerekek életében: varázslattal, fantáziával töltik meg a mindennapokat, emellett pedig számos olyan normával, üzenettel, tanulsággal látják el őket, amik viszonyítási pontként szolgálhatnak a hétköznapok során, továbbá pszichológiai vonatkozásai is vannak.

„A régi történeteknek van egy időtlensége, egy mesei nyelvezete, ami kiemel minket a mindennapok valóságából – de közben segít is, hogy az igazán fontos, emberi dolgokról beszélgessünk. A magyar meséken keresztül a saját kultúrámhoz kapcsolódom, a családom hagyományait viszem tovább. Más népek meséin keresztül pedig megismerkedem rengeteg érdekes, színes, különleges kultúrával. Másrészt a hagyományos történetek olyan szimbólumokból épülnek fel, amelyek segítenek finoman, mesés formában megfogalmazni a vágyainkat, félelmeinket. Ennek pedig mindig is része volt az, hogy nemzedékről nemzedékre csiszoltak, változtattak a mesemondók a történeteken” – mondta el Zalka Csenge Virág, akinek kötete nem egy egyszerű mesekönyv, annál jóval több, hiszen a Százegy ajtajú palota minden története után szerepel egy úgynevezett mese mögötti mese, amely érdekeségekkel, háttértörténettel látja el az olvasót. 

Kiemelt kép: Zalka Csenge Virág: A Százegy ajtajú palota (Fotó: Bookline)