A Magyar Képzőművészeti Egyetem Kelet-Európa legnagyobb nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárán, az Art Market Budapesten különleges nemzetközi válogatással jelentkezik. Római, drezdai rigai és budapesti hallgatók mutatkoznak be az alkotásaikkal, melyek az EU4Art projekt keretében készültek. Az Art Marketen a festő, szobrász, grafikus és intermédia szakos hallgatók munkái kerülnek kiállításra. A képzőművészeti hallgatóknak ez kiváló alkalom a művészi bemutatkozásra, emellett lehetőséget kapnak az alkotások értékesítésére is.

Az EU4Art négy képzőművészeti egyetem – a drezdai Hochschule für Bildende Künste, a római Accademia di Belle Arti di Roma, a rigai Latvijas Mākslas Akadēmija és a Magyar Képzőművészeti Egyetem – együttműködését foglalja magában. Ez a projekt az Európai Unió Európai Egyetemek programjához kapcsolódik. Az egyetem hallgatói és tanárai kiállításokat, workshopokat, előadásokat és alkotótáborokat szerveznek Budapesten, Tihanyban, Rómában, Sienában, Drezdában és Rigában.  Erős István rektor nyilatkozta: „Ez a három év arra volt elegendő, hogy intézményi szinten megismerjük egymást, az egyetemek oktatói megosszák egymással módszereiket, de a legfontosabb, hogy a hallgatók együtt gondolkodhattak, elindult a közös munka, mely a projekt végén, 2022. májusában a drezdai egyetemen egy nagy közös kiállítás formájában öltött testet. A résztvevőknek továbbá abban is segített, hogy pozicionálni tudják magukat egy nagyobb európai egyetemi kontextusban. Ezek a szakmai ismeretségek függetlenül a projekt kimenetelétől, életre szóló kapcsolati hálózatként működhetnek.”

Az Art Marketen a tradicionális képzőművészeti műfajok mellett teret adnak a friss tendenciáknak, új médiumoknak is. A kiállított műveken keresztül figyelemmel kísérhetjük, hogyan élték meg a hallgatók nemzetközi szinten az elmúlt időszak globális és személyes kríziseit. Az Art Marketet rendkívül nagy érdeklődés övezi: eddig 5 kontinensről, és több, mint 40 országból érkeztek a kiállítók, a látogatószám évente körülbelül 30 000 főre tehető. A kiállítás kurátora Uszkay Tekla művészettörténész.

Kiemelt kép: Kristaps Kramins alkotása (Fotó: Art Market)