Két év kihagyás után idén ismét megrendezik a Müpa közkedvelt programsorozatát, a Jazztavaszt. A május olyan nemzetközileg elismert zenészek koncertjeit hozza el a műfaj kedvelőinek, mint Sarah McKenzie szólóestje, a Yellowjackets jubileumi albuma vagy a francia–dominikai, Grammy-jelölt Cyrille Aimée fülbemászó dallamai.

Sarah McKenzie már kilenc évesen rajongva hallgatta Oscar Peterson Night Train című lemezének egyik ikonikus dalát, bár akkor még nem sejtette, hogy a világhírű zenészhez hasonlóan ő is elismert jazz-zongoristaként és énekesként lép majd fel világszerte. A zeneipar megbecsülését már a Berklee College of Music sikeres elvégzése előtt megszerezte, ugyanis hazája, Ausztrália egyik legnívósabb szakmai elismerését is bezsebelte a Don’t Tempt Me és Close Your Eyes című albumaival. McKenzie az elmúlt évek alatt igen kiterjedt rajongótárborra tett szert. Köszönhető ez nem csak kiváló stílus- és arányérzékkel megáldott, tökéletes műfajismerettel rendelkező előadó készségének, de dalainak is, amelyek többsége saját szerzemény ma már. Külön öröm, hogy a Budapestre érkező zenekarában honfitársunkat, Bolla Gábor szaxofonost is hallhatjuk május 13-án 20 órától a Müpa színpadán.

Az amerikai zenészlegenda, Bob Mintzer sem szorul külön bemutatásra a jazz műfaját kedvelők körében, nagyzenekari hangszerelésein generációk sajátították el a műfaj alapjait és trükkjeit, de basszusklarinétosként, EWI-játékosként és szaxofonosként is évtizedek óta bűvöli el a közönséget – többek közt a világhírű all-star formáció, a Yellowjackets tagjaként. Mintzer mellett a billentyűs hangszereken Russell Ferrantét, dobon Will Kennedyt, basszusgitáron pedig Dane Aldersont hallhatjuk az est folyamán. A banda több szempontból is jubilál a május 14-én tartott koncerten, hiszen legutóbb tíz évvel ezelőtt találkozhatott a Müpa hallgatósága az idén negyven éves fennállását ünneplő együttessel, és hogy a hangzás teljes legyen, csatlakozik hozzájuk a kölni közszolgálati rádió, a WDR big bandje, amelynek közreműködésével a jubileumi 25. lemezük dalait adják elő az idei Jazztavaszon a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A háromnapos programot a francia–dominikai származású Cyrille Aimée zárja, aki tizennyolc évesen egy tévés tehetségkutató keretein belül próbált betörni a zenei piacra, ám a felkínált szerződést túl szigorúnak találta, így elutasította azt és kiszállt a versenyből. Az így megőrzött szuveneritását tanulásra fordította és Franciaországból egészen a New Yorki jazzklubbok csábító közegéig jutott, ahol rövid időn belül barátokra és alkotótársakra lelt. Innen ismét egy megmérettetésig vezetett az útja, és 2007-ben megnyerte a Montreux-i Jazzfesztivál énekversenyét, ami meghozta számára az áttörést és a világhírnevet is. Aimée sajátos stílusa, elképesztő improvizációs készsége és bársonyos hangja minden bizonnyal a Müpa közönségét is elvarázsolja majd május 15-én.

A Jazztavasz 2022 koncertjeiről további információk a Müpa honlapjáról érhetők el. 

Kiemelt kép: Yellowjackets együttes (Fotó: Roberto Cifarelli)