Május 30-án debütál a Batarita Társulat nemzetközi koprodukcióban készülő KRISTÁLY című, a butoh filozófiáján alapuló tér-specifikus kortárs táncelőadása a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

A KRISTÁLY című interdiszciplinális, nemzetközi koprodukcióban megalkotott darab Batarita ötlete nyomán készült az alkotótársak szoros együttműködésével. A munka a jelmeztervezővel, a látványtervezővel, a videóművésszel, a zeneszerzővel és a két alkotó-előadóval az online térben indult, majd budapesti próbatermekben folytatódott. Hornyák István futurisztikus jelmezei, XRC Kovács Balázs zajzenéje, Uherkovich Gál Győző gitárzenéje, Varga Miklós videómunkája erősíti OKUYAMA Barabbas és Bartarita mozgásvilágát, táncát.  

Batarita és OKUYAMA Barabbas, butoh táncos és koreográfus 2018-ban, Tokióban találkoztak először. Barabbas 15 évig volt a Dairakudakan Butoh Társulat vezető táncosa, a színpadi jelenlét intenzitására építi alkotásait. Megkerülhetetlen tényező a nemzetközi kortárs táncéletben, de színészként is rendszeresen dolgozik. Jelenleg Tokióban él és alkot, szabadúszóként saját koreográfiákat készít, de más neves koreográfusokkal együttműködve is megmutatja egyedi táncnyelvét. Batarita a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakán végzett, alkotói ösztöndíjjal élt Bécsben, Párizsban, Tokióban, Szöulban és Bangkokban is, szóló és koprodukciós alkotásaival pedig több, mint 20 országban szerepelt. 2009-ben rendezőként debütált a Magyar Állami Operaházban, még ebben az évben alapító igazgatója lett a „BODY.RADICAL” Nemzetközi Előadóművészeti Biennálénak. Két filmet rendezett és több film és színdarab színésznőjeként is megmutatkozott. 2013-ban életmű díjat kapott a Mediawave Alapítványtól.

A Japán Alapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Érintéspont Művészeti Alapítvány támogatásával létrejött produkciót a májusi premiert követően június 2-án a Marczibányi Téri Művelődési Központban, 3-án Ceglédbercelen két alkalommal láthatja a közönség, szeptember 12-én pedig Tokióban lépnek fel.

Kiemelt kép: Batarita (Fotó: Batarita Arts Facebook oldal)