Tíz évvel ezelőtt egy olyan tárlat nyílt a Műcsarnokban, amelyet leginkább a szakmai közvélemény várt, de a nagyközönségnek is azonnal a látóterébe került. Azóta sem volt olyan kortárs kiállítás hazánkban, amelyet többen megnéztek volna. Jelenleg reális az esély arra, hogy újra egy kimagasló színvonalú projekt jöjjön létre ugyanazzal a művésszel és kurátorral, a Godot Kortárs Művészeti Intézet több, mint ezer négyzetméteres óbudai kiállítóterében. A november 27-én megnyíló, Műveljük kertjeinket! című tárlat különleges művészeti eseménynek ígérkezik.

Miért számít különlegesnek ez a kiállítás? Azért, mert a műalkotások magas esztétikai színvonala mellett a tárlatnak időszerűen fontos az üzenete is. Az eseményre több, mint ötven táblaképet festett a hetvenéves művész, számos olyan új installációt hozva létre, amelyek kizárólag ezen a kiállításon megtekinthetőek. Gulyás Gábor kurátor elmondta, hogy a tárlat egységei által érintett témák minden bizonnyal sokakban visszhangra találnak: mit jelent ma a vidéki élet tapasztalata, a természethez való kapcsolódás, hogyan élhetjük meg a szakralitást, miképpen mennek veszendőbe értékek, miből erednek az otthon megtalálásának nehézségei, hogyan lehet szembesülni az elmúlással, miért olyan fontos a kreativitás és az alkotó munka. Bukta Imre művei ezekre a lényeges kérdésekre a magas művészet árnyalt és gazdag jelentésrétegeivel reflektálnak.

Bukta Imre (1952-) a kortárs magyar képzőművészet egyik legkiemelkedőbb, nemzetközi tekintetben is jelentős mestere Mezőszemerén él, és alkot. A művész többször szerepelt a Velencei Biennálén, de láthatóak voltak az alkotásai a São Pauloi Biennálén, a párizsi Pompidou központban, a brüsszeli Bozarban, a linzi Landesmuseumban, a jyväskyläi Art Muzeumban, a lundi Kunsthallban, a pekingi Millenium Múzeumban, és a szentendrei MűvészetMalomban is. Első életműkiállítása 2008-ban került megrendezésre, legnagyobb tárlata 2012-ben nyílt meg a Műcsarnokban. A 2012-es és a mostani kiállítás rendezője is Gulyás Gábor kurátor, filozófus, esztéta, a Modem, a Műcsarnok, és a Ferenczy Múzeumi Centrum egykori direktora.

Kiemelt kép: Bukta Imre (Fotó: GODOT Kortárs Művészeti Intézet)