Határátlépések – A képek politikája címmel nyílt tegnap új kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A tárlat húsz, különböző országbeli művész 150 fotójából és videóinstallációjából áll, többek között Borisz Mikhajlov, Rafal Milach, Annie Leibovitz, Makszim Dondiuk, Jevhen Maloletka, a The New York Times nyomozócsoportja, Robert Capa és Martin Parr munkáit is bemutatja.

A kiállítás – melynek kurátorai Kateryna Radchenko, az Odesa Photo Days Festival alapítója és Felix Hoffman művészettörténész, a Foto Arsenal Wien és a Foto Wien művészeti vezetője voltak – június 2. és augusztus 20. között a legnagyobb ausztriai fotóbiennálé, a bécsi Foto Wien részeként volt látható. Az itthon 2024. január 14-ig látogatható tárlat a határok és a határok kijelölésének megvizsgálásával történelmi, kulturális és a médiával összefüggő vonatkoztatási rendszereket tár fel: a témát a tárlat fényképek segítségével tanulmányozza, különös tekintettel a fotók közlésének módjára és terjesztésre, valamint a mögöttes mechanizmusokra. Különös hangsúlyt kap a fényképeknek a hírcsatornákon és a közösségi médiában történő felhasználása. A kiállítás emellett előtérbe helyezi az ukrajnai háborút, a látogatók egyebek mellett arra is választ kaphatnak, hogy milyen típusú képeket generálnak bizonyos üzenetek közlése céljából, valamint hogy milyen folytonosságok és közös vonások érvényesülnek a társadalomban a képek értelmezésével kapcsolatban.

A kiállításon Ariella Aïsha Azoulay, Adam Broomberg, Oliver Chanarin, Lisa Bukreyeva, Robert Capa, Maxim Dondyuk, fantastic little splash, Nazar Furyk, Vladyslav Krasnoshchok, Sasha Kurmaz, Annie Leibovitz, Herbert List, Evgeny Maloletka, Boris Mikhailov, Rafał Milach, Martin Parr, Daniil Revkovskiy, Andriy Rachinskiy és Elena Subach munkái tekinthetők meg.

Kiemelt kép: Lisa Bukreyeva: War Diary (Forrás: Robert Capa Központ)