Március 7-én kerül a magyar mozikba Kárpáti György Mór történelmi játékfilmje, a Guerilla. A Mészáros Blanka, Váradi Gergely és Vilmányi Benett főszereplésével készült alkotás két testvér és egy szerelmi háromszög történetén keresztül mutatja meg az 1848-49-es szabadságharc idején az erdőben harcoló ismeretlen hősök, fiatal gerillák életét.

1849-ben, a világosi fegyverletétel után sokan még nem tudják, hogy a szabadságharc elbukott. Barnabás korábban megszökött a sorozás elől, az öccse vonult be helyette. Csak most, a vereség után csatlakozik a tizen-huszonéves, erdőben bujkáló gerillákhoz. A bűntudattól hajtott fiú bízik benne, hogy hazaviheti a testvérét, de egy hazugsága folytán besorozzák, így maradnia kell. Közel kerül egy lányhoz, aki a sebesülteket ápolja, és akibe az öccse szerelmes: ez tovább szítja a fivérek közötti ellentéteket. Barnabásnak hamarosan olyan döntéseket kell hoznia, amelyeknek egyre súlyosabb következményei lesznek.

Mészáros Blanka és Váradi Gergely a Guerilla című filmben

A Guerilla világpremierje megelőzi a hazai mozis bemutatót. Kárpáti György Mór filmjét ugyanis beválogatták a január 25. és február 4. között megrendezésre kerülő Göteborg Nemzetközi Filmfesztiválra, ahol az alkotás a legjobb elsőfilmnek járó Ingmar Bergman-díjért versenyez.

A film szereplőit Mészáros Blanka, Váradi Gergely, Vilmányi Benett, Radetzky Anna, Orbán Levente, Páll-Gecse Ákos és Vlagyimir Szvirszkij alakítják. A filmet Hartung Dávid fényképezte és Duszka Péter Gábor vágta. A dramaturg Lányi Zsófi, a jelmeztervező Szlávik Juli, a látványtervező Antal-Fógel Adrienn, a zeneszerző Asher Goldschmidt, a hangmérnök Balázs Gábor volt. A Guerilla március 7-én kerül a magyar mozik műsorára.