A Nemzeti Színház 2013 ősze óta több mint 200 előadást játszott a teátrum falain kívül. Belföldön, a Kárpát-medence magyar lakta területein, és külföldön is turnézott a társulat az elmúlt öt évben. Az Utazó Nemzeti „sorozat” pedig nem áll meg, a legutóbbi, beregszászi fellépések után újabb négy városba látogatnak el a színház művészei.

November 9-én este a Moszkvai Művész Színházban adják elő A krokodilust. A Moszkvában és részben Szentpéterváron megrendezésre kerülő III. Színházművészeti Biennálén a versenyprogramon felül kiállítások, szakmai előadások, könyvbemutatók és mesterkurzusok is várják az érdeklődőket. A versenyen kívüli felhozatalba jeles orosz rendezők külföldi munkáiból válogattak a szervezők, ennek részeként láthatja majd a közönség a Nemzeti előadását, A krokodilust, melyet Valerij Fokin rendezett.

Jelenet a Woyzeck című előadásból (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A hónap végén, 23-án és 24-én két előadással Belgrádba utazik a társulat egy része. Novemberben ünnepli fennállásának 150. évfordulóját a belgrádi Nemzeti Színház, ennek alkalmából vendégszerepel a budapesti Nemzeti a Körhinta, valamint a Bánk bán című előadásokkal. A Körhinta két nappal szerbiai fellépése után Romániában is látható lesz, Szatmárnémetiben, az Északi Színházban játsszák az ikonikus filmből készült előadást.

Végezetül pedig november 29-én a Kolozsvári Állami Magyar Színházban vendégszerepel a Nemzeti. A hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválra Oroszországtól Izraelig érkeznek a színházi alkotások. A fesztivál idei témája az első világháború végének százéves évfordulója kapcsán a háború, így került a programba a Woyzeck, mely a hatalom és a kiszolgáltatottság kérdését járja körül.

Kiemelt kép: Jelenet a Körhintából (fotó: Eöri Szabó Zsolt)