Rangos nemzetközi díjat nyert a magyar kiállítás a Prágai Quadriennálén, a színházi látványtervezők négyévenkénti nemzetközi seregszemléjén az Országok és régiók elnevezésű szekcióban.

A Végtelen dűne című magyar pavilon nyerte el a legjobb kiállításért járó díjat a nemzetközi látványtervezői világkiállításon az Országok és régiók szekcióban (Best Exhibition of Countries and Regions). Az installáció Balázs Juli, Kálmán Eszter és Nagy Fruzsina díszlet- és jelmeztervezők, Juhász András videoművész és Keresztes Gábor hangtervező munkája.

A díjazott alkotás egy videón és LED-falon alapuló komplex építmény, amely kívül visszatükrözve mutatja környezetét, elmosva a térbeli határokat, belül pedig a homokdűnéket megsokszorozva kelti egy végtelen sivatag benyomását. Az alkotók értelmezése szerint „míg az installáció tágas nyitott alsó terével és csupa tükör felületével kívülről kellemesen hívogató, addig a belsejében teljesen el vagyunk zárva a külvilágtól. Akár a fejét a homokba dugó strucc, aki tudomást sem vesz arról, hogy mi zajlik a valóságban.”

A Végtelen dűne (Fotó: port.hu)

A díjnyertes installáció mellett Magyarország a Diákszekcióban és a Fragmentumok kiállításon is képviselteti magát. Előbbiben a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának együttműködésében valósult meg a Mi van a felhőben? című alkotás. A közös munkába Molnár Zsuzsa és Zeke Edit kurátorok a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről is bevontak hallgatókat. A színházi emlékezet témája köré szervezett Fragmentumok szekcióban Nagy Fruzsina Andrássy úti villa elnevezésű jelmeze szerepel Nagy Fruzsina és Juhász András installációjában. A tervező alkotása 2009 óta a PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményének része.

A 79 ország 800 művészének alkotását felvonultató világkiállítás június 16-ig látogatható. A magyar részvétel szervezője és főkurátora a PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a kiállítás az Emmi és az NKA támogatásával valósulhatott meg.

Kiemelt kép: A magyar alkotócsapat (Fotó: port.hu)