Nemzeti minősítést kap 2020. január 1-jétől a kecskeméti Katona József Színház – jelentette be prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a teátrumban tartott sajtótájékoztatón szombaton. „Kecskemét valóban hírös, jeles város. Megalapítása óta nagyon jelentős szerepet töltött be a magyar történelemben és kultúrában is. Itt született Katona József, Kodály Zoltán itt dolgozott, Jókai itt végezte jogi tanulmányait, Petőfi itt volt segédszínész, Iványi-Grünwald itt hozta létre az egyik legjelesebb magyar művésztelepet. Kecskemét messze sugárzó kulturális kincseket hozott létre és adott át.” – mondta el a miniszter.

Magyarországon eddig mintegy öt vidéki színház (Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc és Győr) kapta meg a nemzeti minősítést, hozzájuk csatlakozik jövő évtől Kecskemét. A kormány ezzel a lépéssel fejezi ki elismerését a teátrum alázatos, magas színvonalú munkájáért. Cseke Péter, a színház igazgatója az egész társulat nevében mondott köszönetet: „E minősítés azt jelenti, hogy a mai kormány, a kulturális kormányzat odafigyel az intézményeire, és ha valahol nagyobb fejlődést lát, azt honorálják. Körülbelül hat évvel ezelőtt vettem észre, hogy a színház egésze felkészült a nemzeti színházi minősítésre. Onnantól kezdve polgármester asszony (Szemereyné Pataki Klaudia – A szerk.) végig segített, soha nem tántorodott meg, és képviselte velem ezt a szép ügyet. Az egész társulat megérdemli e kitüntető címet, de azt gondolom, a színházba járó polgárok lesznek az igazi haszonélvezői.”

A nemzeti címet ünnepélyes keretek között október 5-én adják majd át, az önkormányzat által szervezett Város Napja díjátadó-gálaesten. Cseke elképzelése szerint a nagyszínház a jövőben a Kecskeméti Nemzeti Színház Katona József Színháza hivatalos nevet viseli majd. A teátrum másik két játszóhelye pedig Kecskeméti Nemzeti Színház Kelemen László Kamaraszínháza, valamint Kecskeméti Nemzeti Színház Ruszt József Stúdió Színháza nevet kapja majd.

Kiemelt kép: Cseke Péter, prof. dr. Kásler Miklós és Szemereyné Pataki Klaudia (fotó: baon.hu)