Szeptember 26-án tartják Fehér Ferenc és Néder Panni előadásainak bemutatóját a Radnóti Tesla Laborban. A két produkciót– amelyek a Budapesti Őszi Fesztivál keretein belül, annak első napján kerülnek bemutatásra – magába foglaló est az Igenek és nemek címet viseli. A művészeket összeköti, hogy mindkét darab Németországban készült és az identitással, a társadalmi nemekkel és testképpel kapcsolatos kérdéseket boncolgatják.

Az előadás első részében a külföldön élő és alkotó Fehér Ferenc Schiele című szóló koreográfiája lesz látható, amelynek középpontjában a férfi akt áll. Csontos, szögletes, csavart – a testünk egy csodálatosan megalkotott műremek, amelyet ösztönösen szeretünk és szeretnénk megmutatni. Vergődés az öröm és a fájdalom, az erotika és a halál közötti térben – Egon Schiele képei a test egzisztenciális válságát mutatják be a nagy felfordulások idején, az emberi alakot kifacsart pózokban ábrázolva. A férfi akt Schiele számára androgün, öngyötört és nem ritkán Krisztus szenvedésének szimbóluma a középkori Pietà-ábrázolások hagyományában. Fehér Ferenc szólója ezeket az anatómiai elidegenedéseket és töredezettségeket idézi meg, kifejezve az egyén széttagoltságát, a festőt egy bizarr jelenetbe helyezve mártírok, próféták és megváltók között.

Fehér Ferenc a Schiele című előadásban (Fotó: Pietro Jorge)

A Berlinben élő rendező, Néder Panni díjnyertes önéletrajzi előadása kortárs kérdéseket vet fel – nem csak átvitt értelemben, hanem a színpad fizikai valóságában. Többek között arra is keresi a választ, -ahogyan a cím is mutatja –, hogy a néző mikor szeretkezett utoljára egy hegy tetején? A budapestiek feltehetőleg hamarabb gondolkodnak el azon, hogy egyáltalán mikor jártak utoljára a Gellért-, a János-, a Hármashatár- vagy épp a Szabadság-hegy tetején, mint a fenti kérdésen. A produkcióban azonban rengeteg más téma is felmerül, ráadásul azok is több nyelven. A három előadó tizennégy nyelvet váltogatva (az előadás megértését magyar felirat segíti) ugrál különböző helyek, idősíkok, égető politikai-társadalmi és személyes témakörök között, majd vissza-visszatér a kiindulóponthoz. Hogyan kerül egymás mellé a bevándorlás, spenót a fogak közt, szexuális frusztrációk, családi minták és kapcsolódni vágyás? Mindezek a kérdések előadásonként aktualizálódnak, így reflektál a három színésznő, köztük a darab rendezője az aktuális társadalmi viszonyokra. A többszörös díjnyertes, számos fesztivált megjárt előadás asszociatív módon, humorral merül alá a globális és személyes félelmek tengerében, bizalmas utazásra hívva a nézőket.

Kiemelt kép: Néder Panni, Julia Bihl és Bazsó Adrienn a Mikor szeretkeztél utoljára egy hegy tetején? című előadásban (Fotó: Fenyvesi Lili)