Ma ünnepli 45. születésnapját Németh Kristóf színész, szinkronszínész, színházigazgató.

Németh Kristóf 1975. november 5-én született, Budapesten. Már 12 éves korában szerepelt a Szomszédok című teleregényben, epizódszereplőként többször is feltűnt az évek alatt. Egy évvel később, 1988-ban, a Szántó Erika rendezésében készült Gaudiopolis című filmben is szerepet kapott. Gimnáziumi tanulmányainak idején a Radnóti Színpadon játszott. Ebben az időben már rendszeresen szinkronizált, például Róbert Gida hangját is ő kölcsönözte a Micimackóban. Tizenévesen többszörös országos bajnok sportlövész is volt. A Táncművészeti Főiskola Gimnáziumának néptáncos osztályában érettségizett, a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1998-ban végezte el, osztályfőnöke Benedek Miklós volt. A diploma megszerzését követően két évet töltött a Vígszínházban, majd a Budapesti Kamaraszínház szerződtette le, amelynek megszűnéséig tagja volt. 2001 és 2006 között a gödöllői Művelődési Ház igazgatója volt, 2006 és 2013 között a Klubrádió műsorvezetőként dolgozott 2012 októbere óta a magánszínházzá alakult Játékszín négy tulajdonosának egyike és igazgatója volt, az igazgatásról 2016-ban mondott le. 2017 óta a Fórum Színház igazgatója és egyedüli tulajdonosa, olyan előadások kapcsolódnak a teátrumhoz, mint a Love.hu, A hűtlenség ára, A forgatókönyv vagy a Futballáb.

Pikali Gerda, Németh Kristóf és Nagy Sándor A hűtlenség árában (fotó: Fórum Színház)

Színházi pályafutása alatt olyan előadásokban láthatta eddig a közönség, mint a Bűntény a kecskeszigeten (Angelo), a Dandin György, avagy a megcsúfolt férj (Klitander), a Figaro házassága (Bazilio), a Haramiák (Schufterle), A három testőr (Buckingham), a Liliom (Liliom), Az öreg hölgy látogatása (III. polgár), a Szappanopera (Férfi), a Szeget szeggel (Tuskó), a Primadonnák (Duncan), az És már senki sem (Philip Lombard), az Abigél (Kuncz Feri) a Billy Elliot – A musical (Mr. Elliot), A hűtlenség ára (Jack), vagy A miniszter félrelép (Richard Willey).

Az országos ismertséget – a Szomszédok Kristófján túl – a Barátok közt című szappanopera hozta meg számára, ő alakította Kertész Gézát, Vili bá’ és Magdi anyus egyik gyermekét. Emellett olyan filmekben is feltűnt, mint a Csinibaba, a Hippolyt, az Egy szoknya, egy nadrág vagy a Tibor vagyok, de hódítani akarok. Persze, a Barátok közt után sem hagyott fel a sorozatszerepekkel, látható volt a Korhatáros szerelemben, a Drága örökösökben és A mi kis falunkban is, jövőre pedig a Keresztanyu című napi sorozatban mutatkozik be.

Hajdu Steve és Németh Kristóf a Drága örökösökben (fotó: SorozatWiki)

Szinkronmunkái közül talán a Buffy, a vámpírok réme és annak spin-off sorozata, az Angel a legismertebb, ezekben az utóbbi címszereplőt megformáló David Boreanaznak kölcsönözte a hangját. De hallhattuk többek között A tizedik királyságban (Daniel Lapaine), a Csillagkapuban (Peter Bryant), a Kassandrában (Osvaldo Rios), A függetlenség napjában (James Wrong), a Comic strip – Képtelen képregényben (Ben Affleck), a G. I. Jane-ben (Jason Beghe), a Szigorúan bizalmasban (Paolo Seganti) vagy A nyomorultakban (Lennie James).

2004-ben Story Ötcsillag-díjat kapott mint az év színésze.

Kiemelt kép: Németh Kristóf (fotó: 24.hu)