Nemes Nagy Ágnes 60 évvel ezelőtt írt, Az aranyecset című verses meséjének élőszereplős színpadi feldolgozását mutatja be a Zichy Szín-Műhely a szerző születésének 100. évfordulója alkalmából. A január 14-i ősbemutató mellett ugyancsak jövőre a költő, műfordító és pedagógus munkásságát bemutató előadást is szerveznek a Zichy Szín-Műhely a „Színház az iskolákba megy” programja keretében.

A Zichy Szín-Műhely kultúrateremtő missziója keretében hozta létre néhány évvel ezelőtt a „Színház az iskolákba megy” projektet, amelynek célja, hogy a diákok saját iskolájukban, rendhagyó irodalomóra keretében ismerhessék meg magyar költők műveit. A sorozat következő része a 2022-ben 100 éve született Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító és pedagógus munkásságát bemutató előadás lesz, ami azért különleges, mert alapszövege, Az aranyecset – Keleti mese hatvan esztendeje vár arra, hogy önálló színpadi darab formájában láthassák a nézők. A mese 1962-ben született, és eddig csak óvodásoknak szóló, bábszínházi adaptáció készült belőle, a mostani lesz az első élőszereplős színpadi feldolgozása.

Az aranyecset rendezője, Léner András felemelően szép példázatnak tartja minden korosztály számára a XX. század egyik legjelentősebb költőjének művét. A történet főhőse, Szádeli elhivatottsága bizonyítékául varázslatos aranyecsetet kap egy rejtélyes öregembertől: amit azzal fest, az nyomban életre kel – és ezzel óriásivá nő művészi felelőssége. Az előadás választ ad arra, hogy mit kezd a fiú az ecsettel, és arra is, hogy mit kezd ezzel a jelenséggel a világ. A rendező kiemelte, hogy Szitha Miklós, Liszt-díjas ütőhangszer-művész, zeneszerző, a Talamba Ütőegyüttes alapító tagja olyan zenét komponált az előadáshoz, amely kiszakít a hétköznapokból, játékosságával kicsiket és nagyokat egyaránt megszólít, és sodró lendületű színpadi művé alakítja Nemes Nagy Ágnes kristálytiszta zeneiségű költeményét, lüktető gondolatritmusát. A darabban Fekete Linda, László G. Attila és Illés Dániel játékát láthatják a nézők.

Kiemelt kép: Az aranyecset szereplői: Fekete Linda, László G. Attila és Illés Dániel (Fotó: Zichy Szín-Műhely)