Ma ünnepli a 65. születésnapját Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész. 

Nemcsák Károly 1957. április 25-én látta meg a napvilágot Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik kis településén, Mocsolyástelepen, Nemcsák Gyula és Balázs Eszter gyermekeként. Alaptanulmányainak befejezése után raktárosként dolgozott a helyi erdőgazdaságnál, majd a Miskolci Nemzeti Színházhoz sodorta a sors díszletező munkásként, hogy pár évvel később, 1981-ben már a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzésével a művészmesterséget gyakorolja. A Szegedi Nemzeti Színháznál kezdett, ahonnan a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházhoz vezetett az útja, ezt követően megfordult a Radnóti Színpadnál, a Nemzeti Színháznál, a Budapesti Kamaraszínháznál, a Soproni Petőfi Színháznál is, valamint a Turay Ida Színháznál is. 2011 óta a József Attila Színház igazgatója.

Eddigi pályafutása során megszámlálhatatlanul sok szerepben láthatta a fővárosi és vidéki közönség egyaránt, játszott többek között William Shakespeare (Hamlet), Vörösmarty Mihály (Csongor és Tünde), Madách Imre (Az ember tragédiája), Jókai Mór (A kőszívű ember fiai), Molnár Ferenc (Liliom), Karinthy Frigyes (Tanár úr kérem), Moliére (Don Juan vagy a kőszobor lakomája), Balázs Béla (A fából faragott királyfi) és Bertolt Brecht (Baal) előadás(ok)ban is. Jelenleg az Erkel Színház Puskás musicaljében, valamint a József Attila Színház több darabjában, így a Sóska, sültkrumpliban, az Alkuban, A gyertyák csonking égnekben, Az imposztorban és a Portugálban láthatják a színházba járók. 

Nemcsák Károly és Bozsó Péter a Sóska, sültkrumpli című előadásban (Fotó: Jegy.hu)

Persze a legismertebb karaktere nem egy színdarabból származik, hiszen az ország számára ő mindig is Vágási Feri marad a Szomszédok című sorozatból, aki beszállt az internetbe. Filmográfiája azonban nem merül ki ennyiben, a mozikban láthattuk őt a Sorstalanságban és a Magyar Passióban is, a tévéképernyőkön pedig megfordult a Barátok köztben, a Presszóban és a Kossuthkifliben is. 

Munkásságát 1992-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, majd kiérdemelte az érdemes művész (2012) és kiváló művész (2021) kitüntetéseket is. Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Nemcsák Károly (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)