Ha valaki azt hinné, hogy a bábelőadások pusztán a csemeték egyszerű szórakoztatására valók bugyuta körítéssel, annak érdemes megtekintenie egyet a 70. születésnapját ünneplő Budapest Bábszínház előadásai közül, hogy rögvest megváltozzon a véleménye. Közép-Európa legnagyobb bábszínháza olyan értékes mondanivalóval bíró darabokkal formálja kicsik-nagyok érzelmeit és személyiségét, mint a Szabadesés avagy Barnaby Brocket kalandjai felhőkön innen és túl című könyvadaptáció, amelynek bemutatóját január 10-én tartották az Ország Lili Stúdióban.

A történet középpontjában álló különleges kisfiú egy kortárs író, az ír származású John Boyne fejéből pattant ki, akinek a nevéhez számos sikeres ifjúsági regény kapcsolódik (mint amilyen legismertebb műve, az egy ízben az Év Gyermekkönyve díjat is elnyerő A csíkos pizsamás fiú is). A Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett című kötete – csak úgy, mint minden más irománya – egy igencsak komoly témát jár körbe: egy fiúról szól, akit képtelen szeretni a családja olyannak, amilyen. Az okok mögött rejlő magyarázat pedig meglepő lehet. A Brocket família egy ausztrál városban tengeti unalmas mindennapjait az életüknél is egyhangúbb szomszédok társaságában, azonban mégis szoronganak miatta, hogy mit gondol róluk a külvilág és lenézik azokat, akik kicsit is eltérnek az átlagostól. A sors iróniája, hogy éppen a család legkisebb tagja, Barnaby az, aki a leginkább kiemelkedik a tömegből, hiszen születése óta ellenáll a gravitáció törvényének, vagyis képes lebegni. Édesanyja nem akar szembenézni a nyilvánvalóval és elfogadni fiát, így inkább elküldi őt, az ijedt és magányossá váló Barnaby azonban nem kallódik el: belebotlik egy különös hőlégballonba, amellyel varázslatos világkörüli utazásra indul.

Jelenet a Szabadesésből (Fotó: Éder Vera / Budapest Bábszínház)

„Különleges és fura, kiválasztott és kitaszított, küszködik és könnyen ellebeg a tömegvonzás törvényeitől sújtott embertömegek felett: ő Barnaby Brocket. Születésétől fogva más, mint bárki a környezetében. A családja nem bírja elfogadni, egy ideig rejtegetik őt, de csakhamar lemondanak róla. Így kerül ki a nyolcéves fiú a nagyvilágba, ahol számtalan különös alakba ütközik – a szó szoros értelemben, mivel általában nekik repül -, akik szintén megszenvedték, hogy különlegesek. Barnaby utazása során végig ragaszkodik ahhoz, hogy hazatér. Ám kalandos útja végén, visszatérve a szülővárosába máshogy alakulnak a dolgok, mint ahogy azt elképzelte…” – így jellemzi az eseményeket a darabot rendező Lázár Helga, és miközben a kisfiú különleges találkozásait (például bohém művészekkel és idős hölgyekkel) követjük figyelemmel, könnyedén magunkra ismerhetünk valamelyikükben. Barnaby-t ugyanis olyan emberekkel hozza össze a sors, akikben közös, hogy másmilyenek, mint amit a szüleik vagy a környezetük elvár tőlük. Márpedig az érzelmekben gazdag mese egyik legfőbb tanulsága, hogy mindenkinek mást jelent a normális. A tolerancia és elfogadás talán az egyik legfontosabb tanítás, amellyel a gyermekek gyarapodhatnak a Szabadesés avagy Barnaby Brocket kalandjai felhőkön innen és túl megtekintése során.

Jelenet a Szabadesésből (Fotó: Éder Vera / Budapest Bábszínház)

A szereplők tekintetében Barna Zsombor, Pallai Mara, Pájer Alma Virág, Szolár Tibor és Teszárek Csaba gondoskodnak arról, hogy szórakoztató formában közvetítsék az értékes üzenetet, míg alkotói oldalról a zenéért David Schuckart, a látványért Illés Haibo, a bábszínházi adaptációért Gábor Sára, a koreográfiáért pedig Tomin Kis Anikó felelt. A rendező szavai szerint a 75 perces, szünet nélküli előadást „szeretettel ajánlja minden egyes szőke, barna, vörös, fekete, kék, zöld, hupilila, neonsárga, haragosrózsaszín frizurájú gyereknek. Jöjjenek a kicsik, a nagyok és a közepesek, a furcsák, a szuperhősök, a csodabogarak, a csendesek, a rendesek, a hangosak – azaz mindenki”. A Budapest Bábszínház pedig valóban szeretettel vár bárkit, aki kíváncsi Barnaby Brocket fantasztikus, képletesen és nem képletesen értve is messzire vivő utazására, legyen az tizenéves vagy akár sokszor ennyi. Elvégre az elfogadás kortalan, nem függhet sem nemektől, sem ideáktól, sem intelligenciaszinttől. Pusztán csak magunkhoz kell ölelnünk a gondolatot, feltételek nélkül, fittyet hányva az eltérő társadalmi normákra, mint ahogyan a világ Barnaby-jai is csak ennyire vágynak. Hogy megnyílhassanak, és ne bábozódjanak be. A változáshoz vezető első lépés lehet akár egy bábelőadás is, csupán egy kattintás szükségeltetik hozzá.

Kiemelt kép: Jelenet a Szabadesésből (Fotó: Éder Vera / Budapest Bábszínház)