Kora délután sajtótájékoztató keretében nyitotta meg a 2021/22-es évadot a Thália Színház, a sajtóeseményen részt vett Kálomista Gábor, a teátrum ügyvezetője, Kelemen József, főrendező, Béres Attila rendező és Schell Judit, aki ezen az alkalmon jelentette be, hogy elhagyja a társulatot művészeti vezetőként és színművészként is, szabadúszóként folytatja tovább.

Kálomista Gábor köszöntőjét követően értékelte az elmúlt, járványhelyzettel sújtott évadot, amely során a társulat mind mentálisan, mind pedig pénzügyileg stabil tudott maradni. Szó esett a sikeresen megtartott bemutatókról, a Thália saját forrásából létrehozott Alapítványról, amelyet a szakma független szakembereinek megsegítésére hívtak életre, és kitért arra is, hogy a színház alkalmazottai között 100%-os az átoltottság, tehát a nézők maximálisan biztonságban érezhetik magukat.

Az évad címeit Kelemen József, a teátrum főrendezője ismertette, majd ezt követően Schell Judit jelentette be, hogy a 2021/22-es évadtól szabadúszóként folytatja pályáját. A Jászai Mari-díjas színművésznő és a teátrum ügyvezetőjének kapcsolata egészen 2005-ig nyúlik vissza, ugyanis Kálomista Gábor volt a Csak szex és más semmi című nagy sikerű vígjáték producere, amelyben Schell Judit alakította a női főszereplőt, Dórát. A közös munka a színházban azonban csak 2012-ben kezdődött el, amikor a színművésznő tagként csatlakozott a társulathoz. Három évvel ezelőtt már nem csak a teátrum vezető művészeként találkozhattunk Schell Judit nevével, művészeti vezetőként az ő ízlését tükrözték a Thália bemutatói, sőt, az ő nevéhez kötődik a Thália Télikert megnyitása is. Az elmúlt évadot külföldön töltötte, feladatait az online tér adta lehetőségeket kihasználva látta el, a visszatérését követően pedig úgy döntött, hogy elhagyja a teátrum kötelékét. Döntését azzal indokolta, hogy pályájára korábban is jellemző volt a ciklikusság, 8-9 évente új színházhoz szerződött, most érezte elérkezettnek az időt a váltáshoz.

A Thália Színház évadnyitó sajtótájékoztató (Fotó: Gádoros Márk)

Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy megtiszteltetésnek érzi, hogy a Thália az ő rendezésével nyitja az évadot: szeptember 11-én debütál a Lövések a Broadwayn című Woody Allen film nagyszabású színpadi adaptációja. A szövevényes alaphelyzet tovább gabalyításáért ezúttal mások mellett Szinetár Dóra, Szabó Győző, Ember Márk és Hevesi László felel, akiket egy nagyzenekar, tánckar és a Freelusion által megálmodott látványvilág segít majd.

Kálomista Gábor hangsúlyozta, a Thália a mindenkori egészségügyi előírások betartásával fog üzemelni a következő hónapokban, mindent megtesznek azért, hogy a társulaton kívül a hozzájuk érkező nézők is maximális biztonságba érezhessék magukat.

Béres Attila a Thália színház évadnyitó sajtótájékoztatóján (Fotó: Gádoros Márk)

Kiemelt kép: Schell Judit (Fotó: Gádoros Márk)