Cseh Tamás az egyik legnagyobb hatású magyar zeneszerző. A 2009-ben, mindössze hatvanhat évesen elhunyt polihisztor munkásságát először Liszt Ferenc-, majd Kossuth-díjjal is elismerték. Cseh Tamás személyéből a zenén keresztül felszínre törő mágikus erő sokakat megigézett, és generációkra volt hatással mindaz, amit ő a színpadon és az életben képviselt. Nem véletlen, hogy a mai napig születnek a dalaiból készült feldolgozások, és az ezekből álló zenés estek.

Rajtammaradt télikabát (fotó: Thália Színház)

Április 12-én a Thália Színházban lesz látható 19 óra 30 perctől a Rajtammaradt télikabát, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművészének, Gajzágó Zsuzsának koncertszínházi produkciója. A különleges előadói emlékest címét Cseh Tamás 1990-ben, Új dalok címen megjelent lemezének első dala adja. Az album különlegessége, hogy az énekes több éves szünet után ezeken a számokon dolgozott újra együtt alkotótársával és barátjával, Bereményi Gézával. A Kossuth- és József Attila-díjas író és dalszövegíró kezdetben az íróasztalfiókjának írta dalszövegeit, később azonban Cseh Tamással együtt a 20. század egyik legnépszerűbb és legfontosabb dalszerzőpárosává váltak.

Az ő dalaikból állította össze önálló estjét Gajzádi Zsuzsa, aki minduntalan előveszi, újraértelmezi, és ezáltal is életben tartja a legendás előadóművész szellemiségét. A színésznő nem Cseh Tamásként lép színpadra, hanem a dalokban kifejezett érzéseket, gondolatokat szeretné továbbadni.

Rajtammaradt télikabát (fotó: Thália Színház)

„Tulajdonképpen sok kedvenc dalomat nem is éneklem, mert olyan sok nagyon jó van szerintem. Vannak olyanok, amiket nagyon szerettem, de magamban már annyit énekeltem, hogy kiégtek bennem egy kicsit. Az volt a célom, hogy ez a nagyon sokszínű, sokarcú életmű felvillanjon. Rendkívül fontos a dalokban a játékosság, miközben nagyon komoly, mély dolgokat érintenek” – nyilatkozta a maszol.ro-nak a színésznő.

Gajzádó Zsuzsa a portálnak elmondta azt is, hogy bár ezek a dalok nagyon kötődnek ahhoz a korhoz, amelyben íródtak, mégis annyira általános emberi dolgokról szólnak, hogy ma is aktuálisak. Ezek a szerzemények ugyanis nem pusztán dalok, hanem történetek, amelyeket a dalszövegíró, Bereményi Géza maga is sokszor novelláknak nevezett.

Rajtammaradt télikabát (fotó: Thália Színház)

„Szerintem nagyon fontos, hogy ez egy páros: Cseh Tamás és Bereményi Géza. (…) Tiszteletben tartották a művész médium-természetét, azt, hogy nem a személy a lényeg, hanem az, hogy valamit átenged magán. (…) Maga a dal volt a lényeg. Manapság ez az, ami nekem nagyon hiányzik, miközben imidzseket teremtünk, a külsőségekbe kapaszkodunk rendkívüli módon” – zárta a gondolatot a színésznő.

A dalok és a hordozott üzenet fontosságát jelzi az a szállóigévé vált mondat is, amit Bereményi a lámpalázas Cseh Tamásnak mondott a fellépések előtt: „Nem te vagy a fontos, hanem a dal.” Gajzágó Zsuzsa vers és színház határán egyensúlyozó szellemiségidéző estjén különleges hangulatú időutazásban lehet részünk. A Rajtammaradt télikabátot azonban nem csak azoknak ajánljuk, akik ismerik és szeretik Cseh Tamás zeneiségét, hanem azoknak is, akik most nyitnának felé, de nem tudják, mely dalokkal is lenne érdemes kezdeni. A színésznő partnerei lesznek a színpadon Simó Lakatos Barna, Katona Dávid és Ráduly Zsófia.

Jegyet venni az előadásra ezen a linken tudtok.

Jasinka Ádám írása

Kiemelt kép: Thália Színház