Ismét bemutatkoznak Európa legígéretesebb fiatal zenészei a Rising Stars sorozat keretein belül. Az Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO) köszönhetően öt egyedülállóan tehetséges muzsikus debütál a Müpában november 10. és 12. között. A Rising Stars 1995-ben indult, az ECHO kezdeményezésében, azért, hogy a versenyalapú komolyzenei világban segítse a fiatal, kiemelkedő kvalitású zenészeket.

Idén Pusker Júlia hegedűművész is bekerült a kiválasztottak közé, az ECHO nem csupán felfedezi a tehetségeket, hanem ezt követően is igyekszik egyengetni útjukat, ugyanis egy Európa több jelentős koncerttermét magában foglaló turnén ismerteti meg őket a közönséggel.

Az idei első fellépő a Barbican Centre London jelöltje, Sean Shibe. A gitárművész túl lép a pop- és rockzene határain, hallhatjuk majd tőle például Manuel de Falla Debussy előtt tisztelgő darabját. Érkezik az Elbphilharmonie Hamburg és a Kölner Philharmonie közös jelöltje Mathis Kaspar Steir fagottművész, aki nem csupán szólista, a karmuzsika és a zenekari játék iránt is érdeklődik.

A Müpa jelölje Pusker Júlia, először a budapesti Zeneakadémián, majd a Royal Academy of Music falai között végezte tanulmányait. Koncertjén nem csak szólistaként hallhatjuk, Christia Hudzy ukrán zongoraművésszel kiegészülve is elvarázsol minket. A BOZAR – Centre of Fine Arts Brussels jelöltjeként a Sonoro Quartet érkezik, a belga vonósnégyes a 2021-es budapesti Bartók Béla világversenyen is sikernek örvendett. Végül a Konzerthaus Dortmund, a Festspielhaus Baden-Baden és a Kölner Philharmonie képviseletében Sebastien Heindl orgonaművész koncertezik, sőt egy az 1922-es Nosferatu című némafilm horrorisztikus világára építő orgonaimprovizációs kíséretét is hallhatjuk majd.

Kiemelt kép: Pusker Júlia hegedűművész (Fotó: Csibi Szilvia – Müpa)