A Déryné Program azzal a gondolati háttérrel indult el 2020-ban, hogy a kultúra nem csupán egy szűk elit kiváltsága. A kezdeményezésben résztvevők hisznek abban, hogy a kultúra a fejlődés hajtóereje, missziójuk a minőségi színházi élmény eljuttatása azokra a területekre is, ahol a hozzáférés lehetősége korlátozott.

A Déryné Program négy alprogramjával széles körben szólítja meg a magyar színházi élet résztvevőit, és karolja fel a kulturális fejlődés növelésében érdekelt térségeket. Az előadó-művészet terén űrt tölt be a kezdeményezés, hiszen többféle módon nyújt támogatást a színházi szakma eddig perifériára szorult területeinek.

Az Országjárás, a Barangoló és a Vándorszínház alprogramok mellett a Déryné Program kiemelten fontos, negyedik pillére a Déryné Társulat. “Egy társulat megalkotása mindig fantasztikus, és egyben nagy jelentőségű feladat is. A Déryné Társulat létrehozásakor azt tartottuk szem előtt, hogy a hozzánk beérkező, és a kilenctagú szakmai bizottságunk által elfogadott, vagy a mentoraink segítségével megvalósuló produkciókon túl saját előadásokkal is meg tudjunk jelenni a vidéki településeken – hangsúlyozta Kis Domonkos Márk, a Déryné Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A Déryné Társulat (Fotó: Zsigmond László)

A kultúra identitásképző szerepének fontosságát alapul véve olyan klasszikus, nagyobb arányban magyar szerzők műveinek színpadra alkalmazása a cél, melyek értékteremtő élményként fogalmazzák meg a mai világ számára mértékadó gondolatvilágukat. A társulat azt a társadalmi küldetést vállalja, hogy olyan egységet teremtsen repertoárjával, melyre mindannyian közös alapértékként tekinthetünk.

Magától értetődő volt számunkra, hogy a névadónk előtt tisztelegve Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című művéből, Vidnyánszky Attila rendezésében készült előadással mutatkozzon be a Déryné Társulat. Nem mellesleg az író kiválóan megfogalmazta a Déryné ifjasszony kapcsán, hogy hogyan kell összeállítani egy társulatot: ha azok a karakterek megvannak, akiket a darab megkíván, akkor már meg is van a társulat. Az volt a fő szempont, hogy a szerepeket ki tudjuk osztani, és a műben leírt színes, széles spektrumú egyéniségeket meg tudjuk mutatni – hangsúlyozta Kis Domonkos Márk.

Azt gondolom, ezek a remek emberek összetartó, nagyszerű közösséget alkotnak. Ahogy Kerényi Imre fogalmazott: nem elég tehetségesnek lenni, jó embernek is kell lenni. Nagy örömömre a Déryné Társulat tagjaira mindkettő igaz” – emelte ki a társulat kapcsán Kis Domonkos Márk.   

A Déryné Programon belül megalapított 15 fős társulat idén két – a Déryné ifjasszony és a János vitéz című produkciók – saját előadással tájolt.

Vidnyánszky Attila és Kis Domonkos Márk a Déryné Program sajtótájékoztatóján (Fotó: Zsigmond László)

A néhány száz fős településtől kezdve rengeteg helyen játszottunk. Bár a koronavírus következtében bevezetett veszélyhelyzet miatt 68 előadásunk elmaradt, mégis a mintegy 50 megvalósult vendégjátékot sikeres, és érdeklődésre számot tartó kulturális eseménynek tekinthetjük. Fantasztikus érzés volt megtapasztalni azt a szeretetet, hálát és örömöt, amit például Mátraballa, Géberjén, Mátraderecske, Egervár vagy Sárvár településeken kaptunk, ezek az igazán megindító, ugyanakkor motiváló pillanatok” – folytatta az ügyvezető.

A társulat a 2020-2021-es évadban további két bemutatót tervez. Az alkotási folyamat helyszíne a budapesti Déryné Központ lesz, ahol jelenleg az épületfelújítási munkálatok utolsó fázisai zajlanak. „Az átadást decemberre terveztük, a pandémia azonban közbeszólt, ezért nem tudni, mikor fog megtörténni. A Déryné Központban irodák, próbatermek és egy színházterem is lesz. A próbatermekben a Déryné Társulat, valamint a Barangoló alprogramba bekerült, próbahelyszínre igényt tartó produkciók próbálnak majd. Ezen előadások bemutatói is szintén az épület falai között valósulnak meg. Arra ösztönözzük a rendezőket, hogy olyan előadásokat alkossanak, melyek alkalmazkodnak a változó befogadóterekhez. Hangsúlyoznom kell ugyanis, hogy a Déryé Központ nem egy újabb budapesti játszóhely lesz, hanem az a célunk, hogy az alkotófolyamatot lezáró bemutatót követően az előadások a Déryné Központból keljenek útra, hogy országszerte beteljesítsék értékteremtő küldetésüket” – fejezte be Kis Domonkos Márk.

Az idén alakult Déryné Társulat tagjai: Losonczi Kata, Szemerédi Bernadett, Tarpai Viktória, Vas Judit Gigi, Dányi Krisztián, Havasi Péter, Ivaskovics Viktor, Habodász István, Janka Barnabás, Széplaky Géza, Turi Bálint, továbbá gyakorlati idejét tölti a társulatban a kaposvári egyetem hallgatói közül Dánielfy Gergely, Gulyás Gabriella, Horváth Márk és Kárpáti Barnabás.

Kiemelt kép: Kis Domonkos Márk (Fotó: Origo)