Már ti is megtekinthetitek Budapest legnagyobb Zsolnay magángyűjteményét! A Resonator Kulturális és Művészeti Alapítvány által kezelt gyűjtemény több mint ezer darabból áll, köztük számos 1878-1885 között készült alkotással, mely a Zsolnay aranykorának tekinthető. Szabó András magángyűjteménye bemutatja a márka történetét 50 év díszkerámiáin keresztül.

A nem csupán hazai, hanem világszinten is kiemelkedő iparművészeti márka, a Zsolnay indulása közel sem volt zökkenőmentes. Bár nem ő volt az első tulajdonos, a kerámiák atyjának mégis Zsolnay Vilmos tekinthető, akit bár édesapja kereskedelmi pályán indított el, szorgalmának köszönhetően néhány év alatt a világhírnévig juttatta a kezdetben nehezen működő családi vállalkozást. A különböző alkotásokon fellelhető díszmotívumok Vilmos lányainak, Teréznek és Júliának köszönhetőek, saját kezükkel, fáradhatatlanul ékesítették a termékeket.

1873-ban a bécsi világkiállításon szerezték meg első elismerésüket, majd néhány év múlva Párizsban, már aranyéremmel tüntették kis munkásságukat. Vilmos a stafétát fiának, Miklósnak adta tovább, aki szintén mindent megtett azért, hogy márkájuk méltó legyen ismertségéhez.

A Zsolnay sikerének egyik fontos meghatározója, hogy minden darab tökéletesen egyedi. A minták megismételhetetlenek, ugyanakkor mégis különleges módon összefonódnak az egyes kollekciók. A kiállítás nem csak a szemet gyönyörködteti, hanem arra is példaként szolgál, hogy miképpen vihetünk sikerre bármit tehetséggel, szorgalommal és kitartással. Hiszen ez a család mindent megtett azért, hogy a kerámiákról első sorban ne a törékenység jusson eszünkbe, hanem az, hogy Zsolnay.

Kiemelt kép: A ResoArt Villa (Fotó: Mohai Balázs)